同我妹搭完叮叮🚃之後,-落車就見到超出名既台灣第一牛肉麵-《段純貞》,當堂唔使再煩惱今餐到底食咩好,就走左入去!😆我地食左:✨三寶麵 ✨$94呢碗三寶麵入面有炆到好腍,又軟又嫩既牛腱心、爽口Q彈既牛肚同軟軟糯糯,幾乎滑入喉嚨既牛筋,每樣都牛味超重又入味🫶🏻肉肉既份量幾乎仲多過d麵🤣正‼️靈魂湯底濃郁醇厚帶輕微辣味,牛香重到-個點‼️😍麵底有幼麵同手工麵可以揀,我哋都揀咗手工麵🍜 有韌性又夠寛闊既手工麵吸收完d咁正既湯汁之後,超快比我清哂😋✨墩番茄腱心半筋半肉麵 ✨$92食落同三寶個隻有d似,只係個湯底再帶多陣香濃嘅番茄味🍅,感覺再開胃d👍🏻✨鹽酥雞 ✨$48呢度d鹽酥雞好大嚿🥰出面炸得啱啱好👍🏻唔會硬掘掘😋食落外脆內嫩又多汁 🤤雞湯抄手 $58雞湯抄手望落精瑩通透👍🏻入面隻蝦大大粒咁透左出嚟,一睇就知皮薄餡靚😄味道亦都比我想像中更加鮮味!✨芋頭特調✨ L $38醇厚奶味同芋頭獨有既香味相輔相成👍🏻入口每一啖都系芋頭嘅精華,質感濃稠唔膩,亦唔會好甜💯✨西瓜荔枝沙冰✨L $36清甜嘅荔枝同香甜西瓜🍉組合而成既沙冰又冰又涼超解渴,真係好適合依家越嚟越熱嘅天氣🔆📌本身打算只買飲品外帶所以先有膠

我地食左:

✨三寶麵 ✨$94

靈魂湯底濃郁醇厚帶輕微辣味,牛香重到-個點‼️😍

✨墩番茄腱心半筋半肉麵 ✨$92

✨鹽酥雞 ✨$48

雞湯抄手 $58

✨芋頭特調✨ L $38

✨西瓜荔枝沙冰✨L $36

📌本身打算只買飲品外帶所以先有膠杯🧋店內飲用係用紙杯架‼️

🛑段純貞X日出茶太

📍灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖