服務員抹台後把紙巾放入杯內座椅上面亦有污漬,店內衛生欠佳店員非常趕急收餐,基本上顧客未食完就問“唔要攞河!”,客人未答之會收走碗碟同店的日出茶太,掂完有嚴重病徵,仍然繼續調理飲料…如果有顧客飲咗,後果不堪設想
服務員抹台後把紙巾放入杯內

座椅上面亦有污漬,店內衛生欠佳

• 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
2024-08-01 448 views
雖然段純真不是甜品店,但它的台式甜品十分出色。台式綜合豆花,有馬蹄爆珠、黑珍珠、紅豆、芋圓。最特色的是馬蹄爆珠,咬開有微甜爽爽的感覺,很特別,味道又剛好。豆花又夠滑,整體配合十分好。要注意份量不少的,有點飽 。
雖然段純真不是甜品店,但它的台式甜品十分出色。
台式綜合豆花
台式綜合豆花
之前有朋友食過 話幾好食有些肚餓 又諗唔到食乜經過見到就入去食叫咗個炒菜食落去是正常的 冇什麼特別佢係用椰菜加啲蒜蓉炒出來的叫咗個牛三寶細面有牛肚牛筋牛腩個面底比較少個牛肚牛筋牛腩份量都比較少個湯底有少少辣同埋比較鹹跟住就沒有特別了如果比較中環街市地下嗰間台灣牛肉麵性價比高啲中環街市的牛肚牛筋牛腩份量大件啲個面底都多多啲食完 這間 段純貞 跟住搭車返屋企返屋企坐低覺得好眼瞓大約兩個鐘頭後去沖涼沖完涼唞咗一陣間好眼瞓大約10:00就瞓着咗我覺得佢個食物 好有 重 味精如果我食咗味精,通常不良反應就係口渴或者眼瞓所以我諗這間都沒有下次了
之前有朋友食過 話幾好食

大約兩個鐘頭後去沖涼
沖完涼唞咗一陣間好眼瞓
大約10:00就瞓着咗
我覺得佢個食物 好有 重 味精
如果我食咗味精,通常不良反應就係口渴或者眼瞓
所以我諗這間都沒有下次了
蒜蓉炒菜  +  牛肉三寶 細麵
2024-07-19
$156 (Dinner)
2024-07-16 778 views
麵店位於廈門街,修頓球場對面點了套餐($148)包主食、燙菜、小食主食-紅燒腱心半筋半肉牛肉麵(選手工麵)燙菜- 白灼椰菜小食- 選三星蔥肉鍋餅紅燒腱心半筋半肉牛肉麵(選手工麵)湯底非常好,唔咸,濃郁,濃郁到有d似肉骨茶的感覺,好好,牛筋和肉都炆得夠腍同入味,麵比一般的手工麵闊身,麵質好,稍為未夠滑身彈牙,但算唔錯,麵跟一小碟醃菜,味道不錯白灼椰菜份量足三星蔥肉鍋餅d蔥好香好香,鍋餅好有香蔥味,好少食到咁香蔥味的鍋餅,呢個真係好值得點總括服務ok,食物
麵店位於廈門街,修頓球場對面

點了套餐($148)包主食、燙菜、小食
主食-紅燒腱心半筋半肉牛肉麵(選手工麵)
燙菜- 白灼椰菜
小食- 選三星蔥肉鍋餅

紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵(選手工麵)

白灼椰菜份量足

三星蔥肉鍋餅

總括服務ok,食物
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
三星蔥肉鍋餅
2024-07-15 570 views
又黎到我最愛既段純貞食番我最愛既三寶牛肉麵❣️三寶面同樣有齊腱心牛肚 牛筋 牛腱心一次過滿足三個願望!牛肉湯底依然香濃配合酸菜絲同手工麵咬口一流雞肶湯麵比相像中好食個雞湯底好有雞味雞件好多真係有成隻雞肶係到肉嫩鮮甜今次仲試左兩款小食雞湯抄手同蔥餅兩樣野麵係出面比較少有既小食但簡單得黎夠好食雞湯抄手既雲吞一啖一口 粒粒都好似乒乓球咁大粒好足料 有齊豬肉同原隻鮮蝦蔥餅都好香口 煎得夠酥脆做前菜送珍珠奶茶幾好👍
又黎到我最愛既段純貞
食番我最愛既三寶牛肉麵❣️

三寶面同樣有齊
腱心牛肚 牛筋 牛腱心
一次過滿足三個願望!
牛肉湯底依然香濃

好足料 有齊豬肉同原隻鮮蝦

蔥餅都好香口 煎得夠酥脆
做前菜送珍珠奶茶幾好👍

2024-07-09 464 views
我不嬲鐘意食湯麵架。而牛肉麵更係我大愛,今日係灣仔做完嘢,知道段純貞係灣仔有分店所以食埋野先返屋企了。🍜灣仔分店樓底又高,舖頭面積又大,坐得好舒服。餐廳門口亦都係有日出茶太呢一間手搖舖頭,所以今次就決定揀飲品先啦。熱愛💜紫色的我,見到呢度有杯叫💜紫玫瑰荔枝特飲,二話不說即刻落單。朋友就揀咗🥭芒果QQ,朋友未試過見到呢杯飲品咁大杯都嚇咗一跳,但係佢試咗芒果QQ之後飲落去清清甜甜,而且又有珍珠同埋椰果,咁好味。佢都好有信心一定飲得晒。今次食招牌清湯牛肉麵,🐮牛肉直情係入口就軟晒,化開,滑捋捋咁好易咬開,配上細麵的彈牙簡直係絕配。而上次叫過既🐔燉濃湯雞麵,今次encore,因為出去食湯麵好難食到滑溜嘅雞肉,而且佢係會俾成隻雞髀加雞胸,嫩滑好味,而且濃湯手工麵係超級入味,每食一啖都要飲一啖湯汁。今次一樣兩碗湯麵都係清晒碗。我哋仲叫咗雞湯抄手原本以為抄手一定係辣,但係今次食嘅抄手係好似濃湯雞咁樣滑溜,又香又濃。除咗濃湯雞麵要encore之外,連蔥餅都需要encore 㗎。三星蔥肉香餅真係好好食,唔係個friend叫停我,我真係想嗌兩份。三星蔥好香,而且煎開咗之後鬆化香口。麵團餅非常之香鬆軟好食。

灣仔分店樓底又高,舖頭面積又大,坐得好舒服。

今次一樣兩碗湯麵都係清晒碗。

2024-06-20
$200 (Dinner)
2024-07-07 402 views
呢日同朋友去咗灣仔上堂去咗呢間台式牛肉麵店食午餐 段純貞牛肉麵係台灣係人龍食店 人人都為招牌經典紅燒牛肉麵而去品嘗 一直使用新鮮肥牛 提煉出天然牛油脂 熬出美味係《臺灣牛肉麵評鑑》中獲選為「5顆星牛肉麵」2020年係荃灣開設首間分店 現於旺角及灣仔開設分店已經成為港人備受追捧的台式牛肉麵店 @duanchunzhen.hk📍 段純貞X日出茶太 (The Johnston) (灣仔)灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖🍜 青花椒香手撕雞乾拌麵 青花椒麻持久的獨特香味 與大量的花生碎和手撕雞拌出一碗不但口感豐富 味覺更加刺激澎湃的乾拌麵🍜 梅子汁芒果嫩雞胸涼拌麵嫩滑的雞胸肉搭配香甜的芒果 淋上開胃的梅子汁絕對能帶給你意想不到的美味享受。🔸 酥炸排骨秘料醃製入味 裹粉現炸 外皮酥脆 肉厚多汁是令人想一嚐再嚐的好味道🔸 三星蔥肉鍋餅蔥肉鍋餅外皮金黃脆甜 蔥香四溢 每一口都是美味的享受🥤 芒果沙冰🥤 烏龍綠茶#段純貞 #DuanChunZhen #CafeDecoGroup #taiwanesefood #台灣牛肉麵 #以香傳鄉#日出茶太 #Chatime #Chat
呢日同朋友去咗灣仔上堂
去咗呢間台式牛肉麵店食午餐
一直使用新鮮肥牛 提煉出天然牛油脂 熬出美味
係《臺灣牛肉麵評鑑》中獲選為「5顆星牛肉麵」
2020年係荃灣開設首間分店 現於旺角及灣仔開設分店
已經成為港人備受追捧的台式牛肉麵店

@duanchunzhen.hk

🍜 青花椒香手撕雞乾拌麵
青花椒麻持久的獨特香味 與大量的花生碎和手撕雞
拌出一碗不但口感豐富 味覺更加刺激澎湃的乾拌麵

🍜 梅子汁芒果嫩雞胸涼拌麵
嫩滑的雞胸肉搭配香甜的芒果 淋上開胃的梅子汁
絕對能帶給你意想不到的美味享受。

🔸 酥炸排骨
秘料醃製入味 裹粉現炸 外皮酥脆 肉厚多汁
是令人想一嚐再嚐的好味道

🔸 三星蔥肉鍋餅
蔥肉鍋餅外皮金黃脆甜 蔥香四溢
每一口都是美味的享受

🥤 芒果沙冰
🥤 烏龍綠茶

#foodiegram #foodiehkig #foodiehk
#hkigfood #hkfoodie #hkfoodblog
#hkfoodies #hkfoodstagram #restauranthk
#hkfoodpic #hkfoodieblogger
#hkig #hkblogger #hkkol
2024-07-05 375 views
✨️三寶麵 $94三寶麵是招牌麵,包括有牛腩1件、牛筋1件 和 牛雜2、3件。可選配手工麵 或 細麵。上述片中,我把以上各款嘅牛放於一隻碟中,可清楚見到每件約4、5 寸長。色澤呈深啡色,可知其非常入味。炆煮到肉質非常軟腍,容易咬開。牛味濃鬱,且並冇肉腥味。✨️燉蕃茄腱心半筋半肉麵 $92牛筋、牛筋嘅質數 和 以上嘅三寶麵都是差不多,而呢款麵就多了一舊已去皮嘅番茄。✨️雞湯抄手 $58抄手皮非常簿,但完整冇爛。每隻抄手內都有一隻非常彈牙嘅蝦。而雞味香濃,又不會感太咸。 ✨️鹽酥雞 $48共有5件鹽酥雞球,少許味葉伴碟。片中我切開了一舊雞,雞球內嘅白肉非常嫩滑。表面炸到酥脆,惹味無窮。✨️紫玫瑰荔枝特飲 $38✨️葡萄柚紅茶 $32📍灣仔 莊士敦道 74- 80号 The Johnston 地下

✨️三寶麵 $94

✨️燉蕃茄腱心半筋半肉麵 $92

✨️雞湯抄手 $58

✨️鹽酥雞 $48

✨️紫玫瑰荔枝特飲 $38

✨️葡萄柚紅茶 $32

2024-07-05 317 views
一直都冇留意到灣仔開左一間新嘅台灣菜,門口仲有位置出售台式飲品!一部兩用,都幾得意!裝修簡潔,以木係顏色為主,而且餐廳牆壁上仲有潦草書法字句,感覺好雅緻!我同朋友今日就試左2個小食+2個主菜+2杯飲品:主菜:🍜梅子汁芒果嫩雞胸涼拌麵🍜燉濃湯雞麵小食🥠酥炸排骨🥟新鮮豚肉鍋貼飲品🥤荔枝優格 QQ🥤烏龍綠茶餐廳食物質素唔錯,有好正宗嘅台灣風味,而且環境坐得好舒服;至於飲品方便,如果飲唔到太甜嘅朋友,一提店員要少甜少冰啊!😃

我同朋友今日就試左2個小食+2個主菜+2杯飲品:
飲品
🥤荔枝優格 QQ
🥤烏龍綠茶

2024-06-20
$180 (Lunch)
又係一間滋味好店呀🦥,有好嘢食緊係介紹比大家🪄,佢係喺台灣超出名嘅段純貞牛肉麵😸,店名係為咗紀念老闆嘅已故祖母改㗎🤲🏻~牛肉麵確保係用👯‍♀️最新鮮優質嘅牛肉整🙌🏻,仲獲得台灣美食教父嘅5星好評💞💞!!🤹🏻‍♀️原來段純貞牛肉麵都分別進駐✨荃灣同✨旺角同✨灣仔,同✨黃竹坑,仲有✨將軍澳添!咁就可以隨時食到佢啦🌠!🍄即刻睇睇我食咗啲咩啦:💓🖤💓🖤段純貞牛肉麵🖤💓🖤💓黑糖珍珠鮮奶🧋:鮮奶有濃濃奶香🥛,感覺奶源好新鮮🍦,配搭甜甜嘅黑糖更加係味道滿分🍮,仲有好有咬口嘅珍珠🍹,展現咗滿滿嘅台式特飲嘅風格🍡西瓜荔枝沙冰🍨:🍧沙冰即叫即整,一試即有冰震感🧊,令你冰涼一夏🌬️,西瓜🍉配搭荔枝🍒,有濃郁嘅水果香🍑,兩種水果組合得好好🍎清湯牛肉麵🍜:以慢火細燉出清甜淡雅🥘的牛肉湯底以及口感鮮嫩的牛腱肉🍖,為你帶來清爽又充滿肉香🥓的滋味享受🥩。燉濃湯雞麵🍲:湯底以大火熬製🔥,逼出雞隻精華到湯底中🍜。搭配慢煮雞腿🍗,每一口都品嚐到充滿濃郁香醇的鮮甜雞湯🧄及雞肉的軟嫩🥓。鹽酥雞🍤:外層炸至金黃酥脆🧅,鹹香味道濃郁而不過火🍳,雞肉嫩滑多汁🍗,每一件都份量十足🍝,令人回味無窮🫕。新鮮豚肉鍋貼🍲:選用多重延揉程序🍛輾壓而成

🍄即刻睇睇我食咗啲咩啦:

💓🖤💓🖤段純貞牛肉麵🖤💓🖤💓
黑糖珍珠鮮奶🧋:

西瓜荔枝沙冰🍨:

清湯牛肉麵🍜:

燉濃湯雞麵🍲:

鹽酥雞🍤:

新鮮豚肉鍋貼🍲:
選用多重延揉程序🍛輾壓而成的餃皮🥟,皮薄卻不易破🥘,而內餡的豚肉鮮嫩多汁🫕,將脆爽及鮮甜帶入口中🥟🥟。

2024-07-04 199 views
段純貞牛肉麵總店位於台灣新竹市,是當地的人龍食店,以招牌的經典紅燒牛肉麵馳名。店家堅持不使用現成的桶裝牛脂製作,而是使用新鮮肥牛提煉出來的天然牛油脂,曾被台灣美食教父評為實力非凡的五星牛肉麵。灣仔這家分店位置便利,位於修頓球場對面馬路,與利東街相鄰,正正在馬路口,抬頭一眼便看見。點了三寶麵、燉蕃茄腱心半筋半肉麵、豚肉鍋貼和雞湯抄手,全都有水準!麵條可選手工麵或細麵,我們各點了一碗,手工麵條闊大,個人較喜歡細麵,因湯底真材實料又香濃,細麵更能掛湯。兩款麵都足料有水準,整體份量亦足夠,對女士的食量來說更可謂相當飽足。那兩款小吃屬於可以力讚的高水準!鍋貼煎功一流,外皮香脆,內裡肉汁豐盈。雞湯抄手更是出乎意料的非常鮮甜!!我還在戲言是否加了味精,但餐後二人皆沒有口渴感,因此證明是真材實料的鮮!另外,由於這家段純貞是聯乘日出茶太的茶飲店,因此在店內可同時點茶飲。我們試了抹茶拿鐵和芋頭特調,二者不過不失。

Type of Meal
Dinner
  • 雞湯抄手
2024-07-04 215 views
今日開會去到灣仔 , lunch time後先食得飯 行下行下....去到 灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖發覺有一間台灣麵唔錯嘅...分享畀大家🤗🤗🤗🤗我哋兩個人食咗三百幾蚊🤗番茄🍅腱心半筋半肉麵嚴選品質上乘的牛腱心和牛筋,配上牛大骨與番茄細火慢燉的酸甜湯底,給予麵條不一樣的風味燉濃湯雞麵🐥湯底以大火熬製,逼出雞隻精華到湯底中。搭配慢煮雞腿,每一口都品 嚐到充滿濃郁香醇的鮮甜雞湯及雞肉的軟嫩鹽酥雞🐥外層炸至金黃酥脆,鹹香味道濃郁而不過火,雞肉嫩滑多汁,每一件都份量十足,令人回味無窮雞湯抄手濃郁的雞湯,配搭鮮蝦與豬肉雲吞,再加上翠綠的蔬菜🥬,為味蕾帶來滿滿的幸福感❤️芒果QQ烏龍綠茶食完嘢,梗係飲番杯,台式飲品🧡#段純貞#DuanChunZhen #CafeDecoGroup #taiwanesefood #台灣牛肉麵 #以香傳鄉#日出茶太 #Chatime #ChatimeHK #ChatimeMoments #CupsOfJoy #kol #灣仔 #Foodie
今日開會去到灣仔 , lunch time後先食得飯
發覺有一間台灣麵唔錯嘅...分享畀大家🤗🤗🤗🤗

我哋兩個人食咗三百幾蚊🤗

番茄🍅腱心半筋半肉麵

燉濃湯雞麵🐥
湯底以大火熬製,逼出雞隻精華到湯底中。

鹽酥雞🐥

雞湯抄手
濃郁的雞湯,配搭鮮蝦與豬肉雲吞,再加上
翠綠的蔬菜🥬,為味蕾帶來滿滿的幸福感❤️

芒果QQ
烏龍綠茶
食完嘢,梗係飲番杯,台式飲品🧡

2024-07-03
Type of Meal
Tea
Lunch落去灣仔「段純貞×日出茶太」😍好耐冇去台灣了,好掛住台灣嘅味道 一於就入去食返餐台灣美食啦呢度環境好靚,樓底好高,空間感十足燉濃湯雞手工麵 🍜湯底好重雞味,雞分量都唔少!雞肉份量都算多,配餐廳自製手工麵條口感扎實Q彈 好味 雖然清湯,但都可以做到湯味濃郁鹽酥雞🐥鹽酥雞夠大件,而且炸得非常香脆可口,食落雞肉夠嫩唔會好多炸粉,大大粒好好食新鮮䐁肉鍋貼 🥟煎得金黃香脆,食落入面充滿肉汁,皮薄餡靚估唔到連鍋貼都可以做得咁出色🌟仲叫咗杯水果茶飲 可以叫好多款嘅台灣飲品😍下次再試埋其他!
Lunch落去灣仔「段純貞×日出茶太」😍
好耐冇去台灣了,好掛住台灣嘅味道
一於就入去食返餐台灣美食啦
呢度環境好靚,樓底好高,空間感十足
燉濃湯雞手工麵 🍜
湯底好重雞味,雞分量都唔少!
雞肉份量都算多,配餐廳自製手工麵條
口感扎實Q彈 好味 雖然清湯,但都可以做到湯味濃郁
鹽酥雞🐥
新鮮䐁肉鍋貼 🥟
煎得金黃香脆,食落入面充滿肉汁,皮薄餡靚
估唔到連鍋貼都可以做得咁出色🌟
仲叫咗杯水果茶飲
可以叫好多款嘅台灣飲品😍下次再試埋其他!
2024-06-29 167 views
去唔到台灣但又想喺香港食到台灣嘅滋味, 我就約咗朋友仔一齊去位於灣仔嘅<<段純貞>>到試下😋地鐵站行過嚟都好方便, 位於灣仔作對The Johnston, 舖面好闊好大好光猛, 環境舒適!我哋叫咗兩碗麵, 兩個小食同兩杯飲品. 手工面係比較粗身, 彈牙爽口👍🏻 牛肉都好足料, 又夠厚身, 口感豐富👍🏻 最令我哋有驚喜嘅係個煎餃子, 大家都覺得好好味, 必食推介😋飲品佢哋係同Chatime crossover, 好有台灣風味! 佢哋仲做緊夏日飲品優惠, 正價惠顧任何飲品, 其後每杯可以享半價, 咁抵梗係要同朋友仔happy share啦!!

台式X O醬蒜泥白肉涼拌麵(中辣)台式XO醬第一次品嚐,味道是具有特色的XO醬。香蒜味濃,白肉切片薄口,易入口咀嚼,最神奇是辣味之中而不會辛辣,而是有涼透心的感覺喔!燉濃湯雞麵手工麵濃湯用了新鮮雞肉燉煮,而且雞肉肉質新鮮而嫩滑,好味道!手工麵亦配搭出色!好好味呀!雞湯抄手用新鮮雞肉燉煮雞湯,加上大大隻新鮮蝦作餡料,令抄手更加吸引好味!酥炸排骨外脆內軟,排骨肉質鮮嫩,酥炸出台式的味道!黑糖珍珠鮮奶有珍珠嘅珍奶確係好飲,黑糖味濃,令整杯黑糖珍珠鮮奶外觀上好似一幅山水畫似的!推介推介!環境灣仔集中點,交通方便,鄰近灣仔港鐵站,餐廳內環境開揚,坐位寬躺舒適!
台式X O醬蒜泥白肉涼拌麵
(中辣)
最神奇是辣味之中而不會辛辣,而是有涼透心的感覺喔!

燉濃湯雞麵
手工麵

雞湯抄手

酥炸排骨
外脆內軟,排骨肉質鮮嫩,
酥炸出台式的味道!

黑糖珍珠鮮奶
有珍珠嘅珍奶確係好飲,
環境灣仔集中點,交通方便,鄰近灣仔港鐵站,
餐廳內環境開揚,坐位寬躺舒適!
2024-06-26
$192.5 (Tea)