2025-03-03
鍾意去台灣嘅人,相信都一定聽過段純貞,而家香港都食到,真係勁興奮,今日趁住喺灣仔呢邊收工,就特登過嚟,食完之後真係覺得有台灣嘅味道,以前美好嘅回憶返晒嚟!今日要咗蒜醬青菜嘅油麥菜,呢個醬汁真係好好食,而且油麥菜本身好掛汁,每一條菜都勁好味,當然就一定要叫埋呢度嘅台式滷菜,整得勁入味,最後因為唔夠喉,所以叫多咗一個麻油素麵根椒麻皮蛋。主食方面,就要咗招牌紅燒腱心牛肉麵同清燉牛肉麵 ,d牛𦟌係切片咁上,完全一啲都唔鞋,而且好厚肉,我哋兩碗都係要咗手工麵,口感亦都好煙靭!甜品都好多選擇,我哋睇咗好耐,最終就決定要純貞芋圓2號,入面有桂花冰糖、黑糖珍珠、豆花、芋圓同紅棗杞子。呢啲甜品我多數都係要熱嘅,食完之後真係覺得好幸福!走嘅時候都額外要咗一個烤荼拿鐵,好濃郁,下次嚟都會想試吓佢哋啲特別飲品,包括西瓜奶茶同草莓檸檬綠茶!