2021-09-11
越來越多網店上岸生意好到開埋實體店,Loft and Scone 就係其中一家轉移戰線既網店。小店位處中環中心鄰一條人來拿往既食街,以行日系文青風格輕食店黎講開係市中心當旺嘅街開鋪算少見。.餐廳行文青風仲有兩層,座位同店員都好多。主打自家貝果、英式鬆餅同埋毛巾蛋糕,再輔以咖啡、茶系特飲,都算係最近主流興食店嘅格局。.午飯時間嚟到嘅時候上層爆滿,得返下層嘅位置,坐得唔算舒服不過都唔會想再花時間等靚位了。.Scone set (2 plaint scones w/ homemade mascarpone cream & fig jam) 💲68⭐️3/5一場嚟到係想試吓佢哋招牌嘅英式鬆餅,上去望到差唔多每一檯都有叫。有單個或者叫兩個既set,主要係差咗跟配無花果醬同埋cream。可能最近試過好多唔同網店嘅鬆餅出品,覺得呢一間嘅英式鬆餅口感上差咗少許特色。就係牛油味差少少鬆化度差少少麥香味都係差咗人地少少咁,雖然唔係唔好食,但係唔會想再encore嗰隻。無花果醬唔算甜算好食,但一樣係稍欠少少特色。.Matcha roll cake 💲58⭐️4/5反觀個抹茶毛巾卷,個人覺得有驚喜。抹茶醬濃,抹茶
⭐️3/5
Matcha roll cake 💲58
⭐️4/5
反觀個抹茶毛巾卷,個人覺得有驚喜。抹茶醬濃,抹茶cream軟滑香濃唔甜但唔會苦澀。其實本身係睇中左個培茶卷先去可惜今日冇出,還好呢個抹茶卷令我喜出望外唔會後悔大熱天時特登行過去試。
Matcha Tonic 💲50
⭐️3.6/5
大熱天時,行過去嘅時候行到身水身汗,想叫一杯特色啲嘅嘢飲所以試吓抹茶tonic. Coffee Tonic 就飲得多,Matcha 係第一次試。抹茶味唔算重,有少少俾tonic 嘅甜蓋過咗。不過解渴度都高嘅。
White 💲40
⭐️3/5
奶啡就不過不失。輕食點應該主打甜品同烘培產品,唔係精品咖啡店所以無對杯奶啡抱太高期望。咖啡質素算合格至少唔會苦澀。
總結:對佢哋主打嘅英式鬆餅有少少失望,可能最近食得太多要求高咗。到此一遊打個卡系列。
不專業食評 nei.foodie