2014-08-29
有事要朋友幫幫手, 要揾間餐廳係新鴻基中心附近食Lunch傾嘢, 諗起呢間鐵板燒環境唔錯, 都有成兩三年冇嚟, 就揀呢間啦。我早到些少, 被安排坐係大廳長枱正中間, 亦埋下咗瀨嘢嘅伏線 朋友到咗之後我哋叫咗兩個"竹"午餐, 我同朋友各自揀咗帶子同蝦,至於美國牛肉, 厚燒嘅話再有兩個Option, 牛柳及牛肩(好似係牛肩啩...見相片), 我地兩個都揀咗牛肩。再加咗一人份量嘅鐵板鰻魚Share。咁耐冇見自然傾唔停, 食完沙律後, 師傅忽然係我右邊伸長哂手咁上半嚿魚俾我朋友, 再上半嚿俾我 (我坐右邊, 我朋友坐左邊)原來右邊企係老遠嘅師傅幫我整緊嘢食....而我前面嘅鐵板只係放滿所有食客嘅食材, 而冇師傅嘅。成張枱十幾個客得一左一右兩個師傅?!咁我做乜要嚟食鐵板燒要book鐵板燒位? 仲未講嚿魚, 每人得半嚿, 我哋兩個餐都有魚架喎, 個份量我懷疑係1/2咗。可惜冇影相, 呢樣算...之後上帶子同蝦, 佢自動波幫我每樣分一人一半....喝都喝止唔住。個師傅係完全冇問我哋嘅意願, 你自己Serve得人多懶得去記邊個食邊樣?如果我哋想Share會講你聽啦!見佢伸到盡先放到食物係我朋友隻碟,
再加咗一人份量嘅鐵板鰻魚Share。
咁耐冇見自然傾唔停, 食完沙律後,
成張枱十幾個客得一左一右兩個師傅?!
咁我做乜要嚟食鐵板燒要book鐵板燒位?
可惜冇影相, 呢樣算...
如果我哋想Share會講你聽啦!
見佢伸到盡先放到食物係我朋友隻碟, 我都唔忍心要佢再分返好。 跟住上厚燒牛肉, D蒜片係韌韌哋, 重有D黐牙嘅感覺。
牛肉要五成熟, 生熟控制OK, 但牛肉只可以用lifeless去形容, 冇牛肉應有texture, 好後悔唔叫牛柳。
我哋仲要叫嘅同一款, 冇得溝貨, 老實講頗辛苦先食得完。
記憶中同係雪舟食嘅牛肩跟海鹽比較係天與地嘅分別。 鐵板鰻魚係全日Highlight, 煎得皮香肉嫩, 調味適中, 肉有DD偏油但我鐘意。
兩人各分到3件其實好夠, 說得好似約$180
之後嘅炒飯質素OK, 而炒麵較好。
成個餐算食得飽。
午餐嚟講, 七百幾蚊兩位唔算平, 亦唔貴。
但以2個師傅Serve成張超長枱, 而個師傅企到鬼咁遠咁去準備食物, 同食客零溝通,
根本就Defeat咗鐵板燒嘅真諦(!)
唔夠師傅我建議餐廳做少D客, 或加價加師傅。
得罪講句, 呢個價錢質素如果唔係地利, 任何一間銅鑼灣或中環嘅鐵板燒都較松菱好。