2018-12-13 83 views
平時一向同閨密high tea 都係去食下cake呀飲下咖啡咁 但係今次個fd帶我去茶居品茗 呢求既裝修係以木為主 入到去感覺到好寧靜 好relax 而且仲擺放左不同既茶具同茶葉 而唔同既其實我同我個fd都唔識沖呢d茶 不過侍應除左介紹茶比我地之外 仲會教我地泡茶 呢度每個人要叫一手茶 我地兩個人所以就叫左兩手啦 我地叫左個二人套餐$228 包括左密雲龍大紅袍 及玫瑰花茶 仲有一份茶食 首先先用100度既熱水洗一洗d 茶具先 令每件茶具都受熱 之後才可以加茶葉 多定少就按個人喜好啦 飲唔晒都可以拎走 第一泡係洗茶 唔係飲既 留作泡第二轉茶既時候用來淋落個紫砂茶壺上 (玻璃壺就唔駛既)而第二泡就可以飲啦 通常焗茶葉會在30秒至60秒之間 大紅袍既茶味好淳 茶味好濃 但係又唔澀而玫瑰花茶就用玻璃壺沖既 做法冇咁複雜 泡茶既時候已經聞到好香既玫瑰花味 而飲完之後口腔更充斥住玫瑰花香味茶食之中除左有曲奇外 仲有果仁 蕃薯乾 呢種既茶聚感覺食多幾次都上冇咁易肥 而且呢度好寧靜 係一個同閨蜜慢慢傾計既好地方呀

大紅袍既茶味好淳 茶味好濃 但係又唔澀