2009-09-04
上完堂, 直接去join南瓜他們的第二場溝貨, 地點是基隆街的德發小廚. 改了門面, 真的不認得. 來到坐下, 他們已先點了幾道小菜. 而第一味飛天通菜, 己經熱乎乎的, 等待我去食佢. 飛天通茶, 大概是泰式既小炒食品. 一煲上, 熱乎乎的, 不過味道不均勻, 一啖帶咸, 一啖淡口. 口味改變了, 味道過份濃烈或太過啖啖肉的都不太啱我. 頭一味通菜煲, 香口但味淡. 幾好.金磚炸豆腐併墨魚餅, 豆腐說真, 的確幾滑, 而且粉皮不厚, 炸蒜蓉也許多了點吧, 點一點豉油, 更加入味. 墨魚餅, 香口彈牙, 好比大酒樓點心部既出品. 不過後來看了價錢, 想多了一想....好似唔係咁值呢個價.避風塘茄子, 一樣, 我覺得炸蒜太多了, 食到呢一刻, 感覺要些東西解熱氣, 啤酒一樽就是最好的了. 茄子, 炸得外面香脆, 裡面香軟. 若不是我開始覺熱氣, 這個茄子可以100分.另外是肉食了, 生煎骨煲, 豆豉雞煲. 啫啫煲兩個, 好大煙咁上檯. 生煎骨, 骨仔好細粒, 切得好細, 沒有什麼肉, 但總算香口的. 雞煲, 也不錯, 但雞肉未算滑. 食完中式小炒, 是時候 Cross over 了,
食完中式小炒, 是時候 Cross over 了, 餐牌上的甜品, 不是什麼紅豆沙, 蕃薯糖水....而是心太軟, 焦糖燉蛋, 梳乎厘. 是西式的甜品. 在這些小菜館食西式甜品是什麼回事呢. 當然要感受一下.
焦糖燉蛋, 焦糖面夠脆, 夠硬, 蛋味亦夠香濃. 咬了一執焦糖, 有少少痴牙既感覺. 甜品1號, 笑!
心太軟, 外層比較薄, 用匙羹拮入去, 太軟的朱古力槳流出來, 甜味適中, 雖不是酒店級數, 但當然, 合格之上, 甜品2號, 笑!
梳乎厘, 製作需時所以大家等了一下. 是雲呢嗱味的梳乎厘, 裡面軟綿綿, 感覺都不錯. 不過食下食下, 有點像什麼蛋糕的, 不理質感, 都是可以的, 甜品3號, OK!
店方也在吃晚飯了, 我們幾位飲食怪客, 都是要拉大隊閃了..... 是晚係這樣的小菜館, 食到 cross over 既食物, 真有點特別.