2024-07-13 671 views
係香港,賣中式糕點嘅舖頭真係唔係好多,喜歡中式糕點嘅我,每次見到都總要買返幾件,今日經過九龍城見到呢間小店,梗係要買黎試下。除咗中式糕點,小店仲有自家製樽仔飲品,價錢都算親民。椰汁西米紅豆糕 :粒粒紅豆有咬口,夠晒足料,味道唔太甜,加上薄薄嘅椰汁糕,味道更有層次。椰汁西米糕 :本人最愛椰汁西米露,見到呢款椰汁西米糕又點可以唔叫?食落煙煙韌韌,椰汁味香濃,西米份量都好多,好似飲緊西米露咁。芝麻糕 :芝麻香味突出,口感軟糯幼滑,唔會太乾。椰汁桂花糕 :桂花散發出淡淡清香,相比起椰汁糕,食落清新無咁膩,長輩較喜歡。椰汁芝麻糕 :黑白相間分明,賣相好靚,香濃嘅芝麻配上甜甜嘅椰汁,味道無咁單調。

除咗中式糕點,小店仲有自家製樽仔飲品,價錢都算親民。

椰汁西米紅豆糕 :

椰汁西米糕 :

芝麻糕 :
芝麻香味突出,口感軟糯幼滑,唔會太乾。

椰汁桂花糕 :

椰汁芝麻糕 :