2024-11-06 244 views
今日去呢間餐廳好特別,首先佢係一間素食嘅私房菜。但係佢有固定餐牌,基本上每張枱食嘅嘢都一樣,餐牌每個月會轉一次。晚餐total有九道餸兩款甜品。聽聞午餐會少兩款。環境闊落,每張枱與枱之間會有屏風阻隔住,私隱度高。裝飾主要以中式古典風格為主。店員個個都好有笑容同禮貌。每上一道餸之前都會有人幫你執走上一道餸啲碗碟,服務相當細緻。如意卷千色拼盤呢個拼盤真係五光十色,裡面有蟹柳壽司、皮蛋蕃茄菜絲、粉皮芝麻同埋豆腐,特別係嗰啲以假亂真嘅肉片,口感同味道都好接近肉,食咗簡直會懷疑自己係食素。香草百寶袋呢碗冬陰功湯煮嘅腐皮包,真係一絕!裡面包住咗粟米同冬菇,湯底帶有濃郁嘅香料味,完全冇人會諗到呢碗係齋食,食落去口感豐富,真係好好味。照燒釀大啡菇大啡菇釀嘅材料實在太神奇,口感同味道完全可以比擬肉類,根本唔會令人懷疑係素食。照燒醬嘅味道亦好入味。芝香五穀糍粑 呢個糍粑外脆內軟,芝麻香味十足,搭配五穀,食落去有一種健康嘅感覺。藥膳翡翠包三角形嘅包菜包住粉絲同素菜粒,賣相靚到不得了。味道方面,當歸同蔘嘅香氣令我驚艷,食完之後感覺身體都舒服咗寄松茸雪梨養生湯呢碗湯色香味俱全,入面有紅蘿蔔、粟米、茅根同南北杏,

如意卷千色拼盤

香草百寶袋

照燒釀大啡菇

芝香五穀糍粑

藥膳翡翠包

寄松茸雪梨養生湯
呢碗湯色香味俱全,入面有紅蘿蔔、粟米、茅根同南北杏,飲落去清甜可口,對身體好有益。

椰香咖喱素雜錦配黃油法包
咖喱味道濃郁,搭配法包一齊食,真係好開胃。

香椿花錦繡配藜麥飯
呢道菜色彩繽紛,香脆麵筋充當咗肉嘅角色,配埋藜麥飯,既健康又好食。

精美甜品:石榴桃粒果凍
最後,甜品方面嘅石榴桃粒果凍,清爽可口,完美收尾。

鮮磨合桃露
飲落去滑順,味道香濃🥰