2017-05-26
同長輩食飯下下去茶樓都幾悶,今日就搞下新意思,雖然格局都係茶樓feel,但就唔係食點心,仲好驚喜咁有刺身食,真係估你唔到呀!其實之前係見佢個午市蒸鍋海鮮好似幾正先帶長輩黎食晩市。個setting好大體,d枱凳都坐得好舒服。係尖沙咀成日都係食西式,之前就成日覺得帶唔到長輩黎,但原來揾下揾下都可以愈揾愈多架喎。姐姐先幫我地落粥底,有南瓜,排骨,豆s同埋5穀米。專業既鍋係唔使用放匙羹呢d古老既方法都唔會痴底既!食左個墨魚餅,正!唔係好多油,外面好香脆,入面好鮮甜彈牙。點既食物開始陸陸續續咁黎。我想講既係,d食物既presentation真係好靚!你睇呢個肉,擺到成朵花咁,真係未食先流口水。隻蠔真係超大隻,我真係好鍾意食蠔,無論生熟。上面放左d薑蔥,係中式既食法。唔點豉油就咁食係最鮮既,不過我知有d人鍾意咸少少。今晩既其中一個主角,好抵既龍蝦!呢個黑松露金箔龍蝦好大體,黑松露多到一個程度係最後食個粥個時都有黑松露味,咁講你就明啦!所以真係要好鍾意食黑松露先得! 講返隻龍蝦,啲味真係好鮮,啲肉都好彈!蜆仔唔算好多沙,係有一兩隻je, 份量都幾多幾鮮甜。原來咁多樣嘢,蒸得最快嘅就係象拔蚌,一分鐘都
其實之前係見佢個午市蒸鍋海鮮好似幾正先帶長輩黎食晩市。
食左個墨魚餅,正!唔係好多油,外面好香脆,入面好鮮甜彈牙。
蜆仔唔算好多沙,係有一兩隻je, 份量都幾多幾鮮甜。
原來咁多樣嘢,蒸得最快嘅就係象拔蚌,一分鐘都唔使就食得啦!最鍾意呢啲咁快就ok嘅食物,而且佢仲好鮮甜!正呀!
幾得意嘅係,甜品入邊竟然有蒸馬拉糕!我以為佢係蒸好拎出嚟,但原來係放落去個鍋度蒸!幾特别!
終於到個粥啦!超級綿呀!仲好甜!不過食到個粥我已經好飽了,所以最後只係食咗一碗。今晩大滿足!