蓮香樓

Lin Heung Lau
2021-12-17 1421 views
一講起飲茶一定會諗起開業已經95年嘅蓮香樓!蓮香樓係香港難得仲保留住茶盅沖茶以及點心車文化嘅茶樓,令我諗返起細個屋企附近茶樓都有姐姐推車仔叫賣點心,可惜呢幾年因為重建已經拆咗了😞不要驚訝今次無點心,因為有人遲咗出門口,所以當日2點幾去到點心已沽清😵‍💫要提提大家假日去嘅話,要早啲去先有得坐低慢慢歎一盅兩件~—燒鵝瀨粉 ($38)師傅好好人咁俾咗個髀位我🤤🤤表皮油光色澤十分靚仔,鵝肉無羶味!!菜心無渣,平時唔會喺出面食菜嘅我都食晒🤣呢碗瀨粉完美地做到肉鮮菜碧嘅境界,就咁個賣相都贏出面茶樓幾條街🤩燒肉瀨粉 ($36)同樣一望到個樣就知唔會差得去邊😹燒肉皮脆、肥瘦層層分明,不錯不錯👌🏼👍🏼—其實第二日有人為咗贖罪,人肉速遞咗蓮香樓點心俾我🤣🤣只可以話堂食會有feel啲,點心中規中矩,不過糯米雞較為出色,糯米無蒸到過火,咬落唔會太軟爛。

燒鵝瀨粉

燒鵝瀨粉 ($38)

燒肉瀨粉

燒肉瀨粉 ($36)

燒鵝瀨粉
燒肉瀨粉