2021-09-22
少有同一間拉麵店我會光顧超過兩次,但依間我已經試過好幾次,真係好想推介俾大家。位於中環斜坡上,位置有少許偏僻,雖然店舖細細間,由一個日本師傅主理,彷彿食到係日本正宗嘅味道😍《叉燒拉麵》($98)豬骨濃湯上鋪滿叉燒真係啱唒食肉獸😋因為想食多啲叉燒所以揀左依款,有五塊叉燒,三塊係灸燒過兩塊係正常的,可以試到兩款口味,非常好👍🏻個人喜歡灸燒過,香口好多仲有油脂香味😍拉麵係幼身個隻,仲供客人自己選擇硬度,非常貼心👍🏻 我中意有口感的所以揀左超硬,真係好有咬口,超好味🤩 最後要讚嘅係佢嘅湯底,個豬骨濃湯真係超濃郁!飲完會feel到黏黏地,好有膠質既感覺,證明佢真係落足料去淆個湯底!前菜仲會附上辣芽菜,好入味,雖然惹味,不過都幾辣🥵
《叉燒拉麵》($98)