2019-10-27
喺中環夜晚無人會逗留的日子第一次同朋友嚟呢度食飯,純粹因為大家都係喺中環放工。 喺中環打滾的我,中環食過的餐廳都唔少。中環California Tower 的餐廳,除咗長駐嗰三數間,有部份我未試過都已經站不住腳了。地鐵9點收車,呢個時勢還會出街食dinner都要有啲勇氣吧。6點到達suppose就是買一送一的HH 時段,HH在我的理解,就是給客人一點優惠的promotion 時段。餐牌上的酒精飲品本來就不便宜,啤酒一杯接近$100,以為自己是酒店嗎?我們點了兩杯啤酒,還點了其他餸菜。其實今晚主要係食飯,唔係飲酒。落完單後,侍應再回頭對我們說:「即係總共4杯啤酒?因為我哋係等你飲完先會上第二杯。」因為呢個唔係我哋原意,所以最後只有我點了啤酒。落單時還問了侍應甚麼是「招牌炒飯」,而得到的第一個回應是「等我問吓廚房先」,自己餐廳嘅招牌都要問廚房?實在專業呀!食物總體是不錯,黑松露炒菇有濃濃的黑松露味。太極馬拉糕外形吸引,不過唔太食得出深色馬拉糕那一邊的芝麻味。炒飯有蟹肉,蝦等,用料頗足,炒得有鑊氣。500ml 的啤酒最後我飲唔晒,而如果佢哋要求客人飲完一杯再上第二杯,即係一人要飲1000ml
食物總體是不錯,黑松露炒菇有濃濃的黑松露味。
炒飯有蟹肉,蝦等,用料頗足,炒得有鑊氣。
500ml 的啤酒最後我飲唔晒,而如果佢哋要求客人飲完一杯再上第二杯,即係一人要飲1000ml,這是一個weekday 而我聽日仲要返工,而在這個出街會隨時俾人打甚至被消失的香港,一個女仔飲1000ml 啤酒再回家實屬不智。最後因為我哋要趕地鐵收車的關係而趕住埋單,冇要求佢哋上埋佢哋應該要上的第二杯啤酒。變相係冇HH。
呢個時勢,當大部份中至貴價餐廳weekday night 都唔會full house甚至只有三數枱客的日子(正正係今晚呢間餐廳的情況),為咗慳一杯成本幾蚊的啤酒而令客人感覺你太孤寒而唔再回頭,實屬不智。而香港竟然會有呢個時勢都唔識變通去吸客的中環餐廳,實在令我驚訝!
喺中環打滾多年的我和朋友,一杯幾多錢嘅啤酒根本唔係重點,重點係,你哋嘅服務會唔會令我想回頭。有時,令客人唔想回頭,唔係無原因的。
唔知Califonia Tower 幾時又會換餐廳呢?