2019-12-30
大呷台灣 #中環呢間都算係喺中環新開嘅台灣餐廳,開業無耐都見過好多人推介,懶得去開附近又點可以唔似呢🍽。🐄 大呷紅燒滿漢三寶麵 $118分別有牛𦟌、牛筯、金錢肚,仲要每樣都好大件!牛展淋身,牛筋帶少少韌勁,但又唔會咬到牙軟,金錢肚亦常入味。湯底本身藥材味好濃郁,麵條亦都索晒啲湯底嘅香氣,麵質帶有咬口,麵底超大份!超級抵食,半碗已經好飽。味道:4.1/5性價比: 4.1/5🍅 鮮茄濃湯魚片蕃茄麵$88特別在於用上番茄製作嘅麵,所以麵條呈紅色,雖然就咁食唔係好重蕃茄味,但配埋個湯底一齊食真係一流。湯底充滿鮮甜嘅蕃茄味,應該加咗少少糖令到個湯底甜甜地,我個人來講好鍾意呢隻味,而且佢個湯底煮到有少少稠身,更加容易掛喺麵條上!另外有四大塊魚片,微微煎過之餘仲要好厚身,似係西餐龍利柳嘅嗰一種,而唔係魚片粥薄身嘅嗰種。味道:4/5性價比: 4.1/5🍱大呷綜合涼菜拼盤 $108拼盤包括高粱酒香雞、滷糖心鴨蛋、黑醋小木耳、蔥油干貝撈豆腐、台醬拌茄子。雞肉嫩滑,仲有嗰層啫喱狀嘅物體係雞皮下面,用咗高粱酒,所以酒味都幾出。糖心鴨蛋煮得啱啱好,流心嘅程度恰到好處,唯獨係有少少唔入味,唔係好食到滷水味。幾欣賞
🐄 大呷紅燒滿漢三寶麵 $118
味道:4.1/5
🍅 鮮茄濃湯魚片蕃茄麵$88
🍱大呷綜合涼菜拼盤 $108
幾欣賞茄子醬汁都幾濃,甜甜地咁,配上煮到淋淋地嘅茄子一齊食,的確唔錯。
蔥油干貝撈豆腐味道有少少似XO醬,配上炒到脆口嘅干貝,亦都幾惹味。
性價比: 4/5
🥤椰香珍珠奶茶 $28
椰香味都幾重,但唔假,唯獨係啲珍珠有少少硬,如果可以煙韌啲就更好!
性價比: 4/5
🥤紫心地瓜粒粒芋頭 $33
作為芋頭控嘅我超級鍾意呢一杯野飲!鮮艷嘅粉紫色吸引左我嘅眼球,之後佢入面仲要有綿滑嘅粒粒芋頭,絕對拍得住坊間嘅台式飲品店。好欣賞佢可以保留顆狀嘅芋頭,令到成杯嘢飲更有口感,但同時又會煮得好粉!唯獨係紫薯嘅味道未算突出,不過已經滿足左芋頭控嘅我。
味道:4.2/5