2021-10-25
😋Sooshi Gold by Sushi Sooshi (中環)🔍中環威靈頓街148號地舖-----朋友告知中環開咗間Omekase,晚市Under $1000就食到,仲要位置係中環,weekday前夕,就決定放肆一把,book位去試一試.簡單嘅日式裝修,說不上華麗,但溫馨舒適,晚市餐牌有兩個選擇,分別係$798(15品)同$998(18品)嘅Set。.🥄呢個價錢For dinner,加上地點係中環,本身期望不算太高,點知竟然覺得非常有驚喜。刺身質素非常不錯,而且刺身擺盤精緻,睇得出餐廳好俾心機經營。.🐟薄切石垣鯛,顏色通透,肉質細膩。師傅仲有選用咗正值當造時期嘅白子,本來B仔係非常驚食白子嘅,只係唔記得話比師傅知,所以就諗住既然黎咗就夾硬食😂,點知呢個以天婦羅做法炸出黎白子竟然出乎意料地令人非常容易接受,食落去有少少似炸豆腐嘅感覺,但係又多咗一種鮮甜嘅味道,仲有少少天婦羅嘅香脆感😊。除咗選料時令之外,當中亦有✨吸睛嘅菜式,例如煙熏堅魚。堅魚放置喺盤嘅中央位置,且蓋上玻璃蓋子,一打開蓋就白煙四散,仙氣滿滿,旁邊就擺放左秋刀魚蘿蔔卷、香印提子,同埋車厘子造型嘅黑豆伴碟,視覺同味覺都同時
🔍中環威靈頓街148號地舖
-----
🐟薄切石垣鯛,顏色通透,肉質細膩。 師傅仲有選用咗正值當造時期嘅白子,本來B仔係非常驚食白子嘅,只係唔記得話比師傅知,所以就諗住既然黎咗就夾硬食😂,點知呢個以天婦羅做法炸出黎白子竟然出乎意料地令人非常容易接受,食落去有少少似炸豆腐嘅感覺,但係又多咗一種鮮甜嘅味道,仲有少少天婦羅嘅香脆感😊。
除咗選料時令之外,當中亦有✨吸睛嘅菜式,例如煙熏堅魚。堅魚放置喺盤嘅中央位置,且蓋上玻璃蓋子,一打開蓋就白煙四散,仙氣滿滿,旁邊就擺放左秋刀魚蘿蔔卷、香印提子,同埋車厘子造型嘅黑豆伴碟,視覺同味覺都同時備受征服🥢。
熟食方面最令我印象深刻就係白甘鯛,香炸過嘅魚皮,連鱗併炸,炸至片片魚鱗豎起,食落奇脆無比。而師傅避免魚肉油膩,就以香煎嘅烹調方式代替油炸,入口稠密富彈性,魚油亦豐腴,高質。
👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻