超羣嘅流心奶皇包真係好好食,我班同事個個都好鐘意食,因為我每次買都會買兩三打請佢地,雖然真係好好食,但食咗好多次之後開始有啲悶,連之前又有新攪作「芳心帝皇蛋撻」都無心機去買嚟試,反而知道14號會出朱古力流心蛋撻(唔知佢個真名!),雜誌又講到只係中環店限定,今日14號午飯時間一到,立即衝過嚟買咗兩打! 每日限量200隻,我一個人都買咗24隻,噚日買唔到嘅朋友真係唔好意思喇!十二點幾嚟到,開頭重擔心買唔到,原來第一轉係十二點半出爐,之後不斷會出爐,直到二百隻賣晒為止。想買嘅人其實可以午飯時段去買定飛,同啲阿姐講幾點嚟攞,咁就可以三點三落嚟攞下午茶。啲阿姐真係好鬼熱心,怕你買咗啲蛋撻凍咗唔好食! 想遲啲攞佢哋就不斷提你凍咗要放入微波爐,如果剛出爐攞熱辣辣就最好啦….好似有幾個阿媽係你面前不斷提醒你咁! 嘩,好鬼煩阿! 不過佢哋都係出於好心,唔好怪佢哋! 最後喺半推半就之下決定咗喺二點正攞,啲阿姐重好鬼有心咁同師傅講定幾點要,校定時間等我兩點正有熱辣辣嘅蛋撻攞,真係多謝晒!朱古力流心蛋撻原理同之前嘅流心出品一樣,麻糬包住流心餡,一咬入去就會流晒出嚟。今次嘅流心餡係黑朱古力,一啖咬落去,覺得蛋漿

朱古力流心蛋撻
原理同之前嘅流心出品一樣,麻糬包住流心餡,一咬入去就會流晒出嚟。今次嘅流心餡係黑朱古力,一啖咬落去,覺得蛋漿太甜,遮晒啲朱古力味,要淨係食啲朱古力漿先食到朱古力味。麻糬係熱嘅時候都係喺半溶嘅狀態,小小煙煙韌韌同溶咗嘅水牛芝士質感差唔多。外層嘅曲奇底夠厚又夠香脆,蛋撻面放咗啲crumb, 不過好似多餘咗小小,而且個蛋撻變得甜上加甜! 如果可以突出啲朱古力味同無咁甜,個蛋撻就會好味啲。

雖然有特色又有層次感,七蚊隻蛋撻真係好貴,買多啲就平啲,不過買咗兩打平均都要六蚊隻,仍屬偏貴水平。
2010-12-14
TakeAway