2018-10-24
最近經過皇后大道中時發現新落成一幢5層高嘅建築物, 以灰白色為主調, 外型簡約時尚, 原本我地以為底層係Bar上幾層係service apartment。今日老婆係中環中心開會同分店同事傾開之知, 原來整幢5層高嘅建築物都係屬於同一間餐廳, 而且每層都有唔同主題, 老婆知道後急不及待約我放工即刻過黎join佢食返餐。😁我地6點半前已到餐廳, 整幢大廈由G/F至R/F分左7個區域, 我地用餐位置係5樓, 每層面積唔大, 裝修非常講究, 灰白色牆身, 梯級, 雲石檯面, 再配以燈光效果, 營造出高格調嘅用餐環境, 而且每張餐枱都有寬敞嘅空間, 好適合情侶fine dinning詳談。😚餐牌設計簡約, 除左有A LA CARTE menu之外, 晚市主打仲有$480嘅4 Courses Dinner set。我地揀左2個Dinner set, 今晚嘅主菜係肉眼扒, 好啱我口味。😊Dinner Menu(4 Courses) $480Dinner Set包括頭盤, 意大利飯, 主菜, 甜品同餐飲。Spanish Ham and Parma Ham頭盤西班牙火腿, 意大利Parma Ham配黑松
Dinner Menu(4 Courses) $480
Spanish Ham and Parma Ham
頭盤西班牙火腿, 意大利Parma Ham配黑松露蜜糖汁, 火腿油香豐腴, 沾黑松露蜜糖汁食, 惹味之餘唔會太膩, 配搭非常好。👍
Parmesan Risotto
意大利飯份量都唔少, 飯粒好入味, 外軟內脆, 混有巴馬臣芝士, 非常creamy惹味。😋
Pan Seared USDA Rib Eye
主菜美國肉眼扒肉質超軟腍, 富有肉汁, 5成熟熟度剛剛好, 配紅酒汁肉味更濃郁。😍
Tiramisu
Tiramisu酒味都幾濃, 口感超香滑, 味道非常好。
Coffee
最後嘆埋呢杯香濃咖啡, 呢餐好滿足。😁