今次去咗中環試一間新開嘅日本餐廳,佢哋喺尖沙咀都有分店,不過中環呢間就係行中高價位餐廳,lunch都有omakase可以揀~Lunch set價錢定格偏高,但同quality成正比,亦會有麵豉湯、沙律同甜品✌🏻~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:8/10🌌環境:8/10▫️ 鮨廷特上魚生丼 ($288)刺身份量唔少,而且大概有10款咁多,包括吞拿魚腩、帆立貝、三文魚子同牡丹蝦等等,亦有一定厚度,同埋好新鮮✌🏻 但我一向都覺得無論係壽司定係丼,個飯整得好唔好食係最重要!呢間醋飯酸味突出,溫度依然保持微暖,飯粒淡粽色,似乎師傅已經進行過調味,令人印象深刻▫茶碗蒸茶碗蒸同平時見到嘅有少少唔同,佢額外落咗海帶,令到口感豐富,而且用料好足,仲有魚肉喺入面▫抹茶布甸今日嘅甜品係抹茶布甸,質感軟滑,亦帶有抹茶嘅甘甜,上面仲有粒糖醃黑豆😋

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:8/10
🌌環境:8/10

▫️ 鮨廷特上魚生丼 ($288)

▫茶碗蒸

▫抹茶布甸