2017-07-30
今晚同朋友約左食樓上私房菜,位於中環的小餐館,主打意大利菜,而且融合亞洲風格,所以味道更貼近東南亞人的口味。入座後,我地感覺到裝潢和氣氛都好輕鬆又溫暖,加上服務貼心。雖說La Casa意大利文爲「家」,但就裡的親切感更像到好朋友家,一點壓力都沒有,愉快渡過一個晚上。如果怕煩不想選擇太多,可揀tasting menu或 set dinner,都有齊前菜、餐湯、主菜、甜品及飲品,價錢也吸引。但若喜歡自由配搭,所有主菜加$80,就有前菜、餐湯、主菜及飲品。而且只要是套餐都可加$40有餐酒或雞尾酒,感覺頗易配搭。但係仲未滿足的我們,聽完店員講解後,仍難決定點餐,最後店員講仲有菜式係餐牌上無,原來有 隱藏菜式,應該是新出的菜式吧!價錢都是大約$328-368。有肉眼扒、油封鴨脾等等,所以我地二話不說,決定食隱藏主菜。先上餐包,烘得暖暖又香脆,而且是可以再添加,我地留肚食其他野,所以無加添麵包。簡單的配橄欖油與黑醋,黑色的麵包有大量芝麻,所以食落特別香又鬆軟。前菜選了香蒜檸檬葉白酒汁煮大蜆,湯汁已看到清而不膩,有淡淡酒香與香葉味,蒜味也不會好搶味,所有味道都是清淡得來味道平衡。大蜆特別飽滿厚肉,而
如果怕煩不想選擇太多,可揀tasting menu或 set dinner,都有齊前菜、餐湯、主菜、 甜品及飲品,價錢也吸引。
而且只要是套餐都可加$40有餐酒或雞尾酒,感覺頗易配搭。
有肉眼扒、油封鴨脾等等,所以我地二話不說,決定食隱藏主菜。
大蜆特別飽滿厚肉,而且煮得剛剛熟,肉質好嫩帶點爽,加上湯汁同食更濕潤,幸好大蜆只有1-2隻有沙,所以都好滿意。
蔬菜湯很適合女仕,因為有大量蔬菜,有洋蔥、紅蘿蔔、西芹、意大利瓜、西蘭花等等。別以為菜湯就好淡味,其實清甜肉湯味,既無油膩感,又有濃香肉味,真係越飲越開胃。
餐廳準備的紅酒別小看,很易入口不刺喉,紅酒我不太熟識,但我覺得味道幾好,因為順喉餘韻輕輕留在口腔,但酒味不會過重,酸度也是輕輕的,所以我飲唒一杯。
配燒新薯及火箭菜沙律,但最特別是旁邊的芝士脆片,脆卜卜又有濃郁芝士味,超級美味。
牛扒點了五成熟,切開見到粉紅色嫩肉已經好正,而且切牛扒時無流失到肉汁,要一讚 廚師做得好好,因為肉汁封鎖唒在牛扒內,反而入口咬時,肉汁隨即流出,越食越多肉汁,味道越濃郁,加上調味到位,不用燒汁已經好食。
但我也沾了點燒汁食,原來驚喜在於醬汁,味道很香濃的醬汁,有別於其他餐廳的普通燒汁,細問之下,原來餐廳用大量骨來做醬汁,經長時間煲煮令湯汁變成濃郁醬汁,真想再添麵包來沾醬汁食,太美味啦。 食完主菜就order飲品,熱檸檬茶溫和解膩。
輕輕切開,朱古力漿緩緩流出,效果做得很好。
鬆軟朱古力蛋糕,沾上熱辣辣的朱古力漿與冰凍雪糕同食,有雪糕的中和,令甜品更濕潤滋味,味道既不太甜,又有濃郁朱古力味,加上冷熱交錯的質感,令人忍不住一口接一口。