2022-07-12
中環放完工去歌賦街同同事一齊搵食~同事話突然想食銀絲卷,所以就去咗上海弄堂~平時lunch time都經常光顧,今日第一次食晚市💛入到去坐低店員就送上香脆花生俾我哋食住等~兩個女仔實在太肚餓,唔覺得叫咗好多澱粉食😝😝因為菜單圖片太吸引,咩都想試~點完後好快就一碟一碟送上,銀絲卷($28)送到枱面我哋就已經好興奮!黃金色嘅表面,溫度剛剛好,外脆內軟~再沾上煉奶一齊食♥️好滿足♥️第二碟薺菜豬肉餛飩($58)每一粒都光澤飽滿~餛飩外皮厚度適中,餡料豐富!薺菜豬肉味親清爽鮮甜!第三碟嫩雞煨麵($75)乳白色嘅湯底係用熬好嘅雞湯製成,非常鮮味,岩晒我鐘意飲湯嘅湯怪。雞肉和蔬菜份量適中,口感潤滑,回味無窮。第四碟香菇烤麩套餐配菜飯($72)上海必食名菜!木耳好大塊😍 每個材料都非常入味,口味偏少甜,由於烤麩係加咗醬油紅燒,入口帶有濃濃嘅醬香!忍唔住一口接一口! 🧡上海弄堂一直都係中環人嘅上海菜首選!店員姐姐親切醒目,會一直注意你有冇咩需要~真心推薦!👍🏻
入到去坐低店員就送上香脆花生俾我哋食住等~
第二碟薺菜豬肉餛飩($58)
第三碟嫩雞煨麵($75)
第四碟香菇烤麩套餐配菜飯($72)