2022-08-02
星期一去開中環做野順便約左個舊同事係附近食飯,知我鐘意周圍搵好野食就介紹我食呢間位於歌賦街既炭家,餐廳每星期都會訂購由日本空運到港既活鰻魚,真係好吸引,我地一次過試哂炭家既人氣推介: 鰻魚飯、鰻魚肝串、白燒鰻魚同鰻魚厚燒玉子,鰻魚控一定要試下😍😍😍鰻魚重 ($420)呢個鰻魚飯係set黎,店員先送上一碟鰻魚啫喱同茶碗蒸,第一次食鰻魚啫喱,好精緻,晶瑩剔透仲好香鰻魚味,茶碗蒸既蛋好滑溜,正,主角鰻魚飯出場啦,已經聞到好香,旁邊有三椒粉,輕輕灑係鰻魚上面會更加惹味架😍用新鮮鰻魚既食法係唔同啲既,鰻魚好肥美,燒到皮脆,魚肉嫩滑,配埋幼滑蛋絲同鰻魚汁飯好好食,仲有日式清湯好清甜😋鰻魚肝串 ($150)第一次食鰻魚肝,處理得好好唔會食到有腥味,口感特別又含有豐富蛋白質,正😍白燒鰻魚串 ($110)呢個白燒鰻魚串同鰻魚飯上面既蒲燒鰻魚唔同食法,白燒鰻魚串燒到脆卜卜,咬落去好似薯片咁,鰻魚肉質鮮嫩唔會腥👍🏻👍🏻👍🏻🍳鰻魚厚燒玉子 ($150)賣相好吸引,一客六件既玉子燒,層次分明,包住鰻魚粒,正😍🐂和牛串 ($140)和牛串入口即溶,嫩滑多汁,高質👍🏻🥰🐖豚露筍卷 ($50)露筍夠嫩唔會食到有渣,用
鰻魚重 ($420)
鰻魚肝串 ($150)
白燒鰻魚串 ($110)
🍳鰻魚厚燒玉子 ($150)
賣相好吸引,一客六件既玉子燒,層次分明,包住鰻魚粒,正😍
🐂和牛串 ($140)
和牛串入口即溶,嫩滑多汁,高質👍🏻🥰
🐖豚露筍卷 ($50)
露筍夠嫩唔會食到有渣,用豚肉片包住黎燒,外脆內軟既口感超正👍🏻😋
🐓雞胸肉紫蘇卷 ($50)
雞胸肉比人感覺乾而無味,但炭家既雞胸肉卷住紫蘇葉一齊燒,口感層次非常豐富💯
🧅淡路洋蔥串 ($40)
食左咁多款肉要食返少少菜,師傅推介我地試下佢地既淡路洋蔥串,淡路島既洋蔥好出名,比起普通洋蔥無咁刺鼻,食落好清甜,上面加左木魚碎,兩者配搭好夾💯
最後以鮮甜多汁既西瓜🍉同蜜瓜🍈為呢餐飯畫上完美既句號,絕對會再encore既鰻魚店😍