2019-07-26
中環蘭桂坊一帶酒吧林立,依一間門口掛住大大個霓虹燈招牌嘅茶記就一定最搶眼吸精👀除左佢嘅裝修有懷舊感,佢嘅食物都還原舊香港茶記的原始味道,令港式本土特色飲食文化再現🇭🇰========================沙嗲牛肉菠蘿包$34呢個菠蘿包送上嘅時候連員工姐姐這些都話個包大到離譜🤣個菠蘿仲大過KY塊面,足足有4個拳頭咁大!你可能會話入邊配料應該唔多,但事實上佢沙嗲牛肉料超足,唔係只係得沙嗲醬冇肉🙅🏻♀️而且牛肉仲幾軟熟肉嫩🤩菠蘿包上嘅脆皮甜甜地,內裏嘅包夠軟,即使放耐咗涼左都仲脆脆地,作為一個創新甜咸混集但又保留左舊式茶餐廳特色嘅菜式真係值得嚐試😆========================皇牌雜扒餐 $128減落手食咩嘅話就挨個雜扒餐解決你嘅青姐困難症啊入面有牛扒、豬扒、雞扒、司華力腸同煙肉各一,仲有雜菜同薯角,認真多料抵食🥰醬汁方面有普遍見開個三種,包括燒汁、黑椒汁同蒜茸汁,你鍾意咪話俾我就揀咗黑椒汁🥫望住倒汁落去高溫嘅鐵板上個下,我最期待嘅畫面出現啦‼️‼️沙沙聲出埋嚟真係好滿足~牛扒有些少筋,但食落同豬扒、雞扒一樣都唔含韌唔難咀嚼😌個人最鍾意佢嘅豬扒,可以食得出佢用過香茅醃
沙嗲牛肉菠蘿包$34
皇牌雜扒餐 $128
減落手食咩嘅話就挨個雜扒餐解決你嘅青姐困難症啊入面有牛扒、豬扒、雞扒、司華力腸同煙肉各一,仲有雜菜同薯角,認真多料抵食🥰醬汁方面有普遍見開個三種,包括燒汁、黑椒汁同蒜茸汁,你鍾意咪話俾我就揀咗黑椒汁🥫望住倒汁落去高溫嘅鐵板上個下,我最期待嘅畫面出現啦‼️‼️沙沙聲出埋嚟真係好滿足~牛扒有些少筋,但食落同豬扒、雞扒一樣都唔含韌唔難咀嚼😌個人最鍾意佢嘅豬扒,可以食得出佢用過香茅醃製,厚切之餘鮮嫩多汁、肉質香脆鬆軟,肉汁都唔少🥩
星級常餐 $68
套餐包明治牛奶奄列山多士,特別既係棋可以自選兩款配料,而我就選擇左牛肉碎同木魚,果然用明治牛奶炒蛋係會嫩滑啲🍳沙嗲牛肉就不過不失,但最開心係可以跟點經典特飲懷舊紅豆冰,紅豆冰有好重椰香,加埋甜甜地嘅紅豆真係絕配🍹
特厚西多士 $48
對上一次去茶餐廳食西多已經係去澳門嘅餐室啦🥺特厚西多士用上兩片麵包🥯炸起,切落中間有濃郁嘅花生醬,唔會因為佢太厚而覺得佢中間會唔夠醬太乾,牛油係西多嘅餘溫下溶係多士上🤤最後加上落埋糖漿食得!
洋蔥豬扒竹炭包 $42
真係冇諗過會係茶茶几見到平時漢堡店先見到嘅竹炭包🙀🙀豬扒厚切肉汁頗多,用上香茅調味後多左份香氣,入面仲有圈圈形嘅洋蔥、生菜🥬蕃茄🍅中和油膩感😋
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 中環茶記 (中環)
中環威靈頓66號裕榮大廈地舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食 #中環茶記 #舊香港 #港式茶記 #60年代 #懷舊