今年第一餐生日飯請左日Birthday Leave,訂左呢間米芝蓮一星(2019-2021)既意大利餐廳「Octavium」食Lunch定叫下午茶/Early Dinner好? 因為無晚市,六點後禁堂食🤭 我地15:30食到尾🤣 但係都無阻我地慶祝既心😍 .餐廳2017年開始營業,Resident Chef係Roland Schuller! 室內既設計好簡約,落地玻璃,光線好夠,枱同枱之間有好多空間。相對地會多啲私穩👍🏾 今日餐廳為我地安排左窗邊既位置☺️ 當我坐低既時候,Staff就會問你要有汽水定無汽嘅樽裝水($88/btl) .酒是必須的,知道朋友一定會帶酒同我慶祝,我都帶左枝1997 Giuseppe Quintarelli Recioto della Valpolicella Classico DOCG😌 店員告知我地可以叫枝House Champagne 🍾 就可以免兩枝開瓶費,甘唯有叫囉🤣 正日生日喎🤭 輕鬆飲🙈.我地叫完酒就送上📌麵包拼盤麵包有三種,暖笠笠而又外脆內軟既法式圓麵包、薄片脆脆,同碎芝士長條餅。店員仲送上橄欖油(仲刮左啲新鮮檸檬皮落橄欖油度,加添層次👍🏾).每

正日生日喎🤭 輕鬆飲🙈

我地叫完酒就送上
📌麵包拼盤

每道菜上之前都會有人講解點煮,有咩配料,非常專業👍🏾 而且起碼食完都知道自己食緊啲咩,可以俾我宜家寫番出嚟🤭
📌龍蝦春卷

Chef Bjoern Alexandar 設計既菜式,外脆內軟既春卷,入面既餡係爽口嫩滑既龍蝦肉,再配上自家製微甜既Mayo sauce,伴以沙律菜,應該係全香港最貴既一條春卷🤣
📌北海道帶子辣意粉

醬汁係XO 醬,帶子味道超級鮮甜,意粉Al dente,口感彈牙,好惹味😋👍🏾
📌Beef Sirloin

已預先切成四塊既牛扒,烹煮後中間仍然保持鮮嫩既粉紅色,肉汁豐富,肉質軟腍,但牛味唔算濃郁!伴碟的椰菜苗比牛扒更好食🤣
📌意大利芝士拼盤配葡萄乾

正常發揮既芝士盤😌
📌 朱古力梳乎厘

食食下芝士再傾下計,突然有點左爉燭既朱古力梳乎厘送上😳! 喂呀! 雖然我知係生日飯,但無諗過會有蛋糕環節🥺 梳乎厘朱古力味香濃,熱辣辣,好食! onside仲加配左個Hazelnut Gelato🥺👍🏾 碟邊係寫左壽星妹個名既 不過我cut起左🤭
📌朱古力 Petit Four 🍫

我想講個朱古力堅係好好食😭
係佢地自家製既朱古力
由朝食到晚,餐廳望出德輔道中既景觀由光轉暗,兩個人飲左2.5枝酒🤭! 食物質素唔錯,服務一流,因為我地去到邊度食飯都好多問題問🤣 Staff都好有耐性又好專業!
P.S. 個洗手間凍到好似雪房甘
感謝你特意安排既豪華午晚餐❣️🤣