2024-06-17
本身都鍾意食辣嘢,Weekend過咗嚟中環大館同Soho附近嘅「麻辣燙」食川菜,餐廳燈光用咗昏暗模式,裝修古色古香同帶啲fashion元素,座位都寬敞舒服,啱同朋友傾吓偈。我哋order咗lunch set,佢個lunch set都幾豐富:前菜總共分咗麻、辣、燙三款,有涼拌雞絲、木耳、茄子、酥炸秋葵同燈影牛肉,三小碟咁擺好精緻。前菜各有特色,個人比較鍾意燈影牛肉,口感好似牛肉薄脆咁脆卜卜,外層帶點鹹甜咁幾惹味,至於木耳同秋葵都整得爽口湯類就揀咗酸辣湯,入口唔會嗆,酸同辣嘅味道拿捏得算平均主菜order咗孜然羊仔柳同水煮牛肉,份量都多,羊仔柳冇咩羊羶味而且肉質軟腍,至於食川菜就梗係要食水煮牛肉,牛肉有口感而且整得軟腍入味XO醬炒米粉同麻辣素菜炒飯,飯同麵都帶點麻辣香,而且個米粉幾幼幾滑仲有薑汁湯圓做甜品,湯圓係芝麻味,配埋個湯圓湯底,飲落都幾重薑味,辣辣地又暖笠笠整體餐廳嘅食物擺盤,食材選取,餐廳裝修同服務質素都唔錯,唯一係佢嘅麻辣比較mild,應該係迎合返中環比較多外國客既口味。如果食得辣嘅朋友,建議可以 order時request加麻辣,應該會更加香口惹味
湯類就揀咗酸辣湯,入口唔會嗆,酸同辣嘅味道拿捏得算平均