2023-07-15
🇯🇵中環蘇豪區型格日式串燒店🇯🇵-好似都有一段時間冇食日式串燒 所以約咗中環工作嘅朋友仔去食呢間位於蘇豪區嘅串燒店🍢 店鋪有兩層 裝修係行型格風 好有特色😎-🐟炸池魚 $98炸池魚外層炸得酥脆 好易令人一口接一口 做前菜或佐酒小食都好啱-🔥燒明太子 $138明太子係原條上 師傅烤得啱啱好好 佢嘅外皮有少少脆 入面唔會好腥 又係另一款高質佐酒小食😍-🐣燒鳥類🐣燒鳥組合 $138呢道燒烏組合包括咗三種唔同嘅燒烤 有鹽燒雞蠔肉 汁燒雞上脾肉同柚子胡椒雞上脾肉😗 每一款都唔錯 我地就最鍾意鹽燒同柚子胡椒😉雞肝 $44燒得幾好 外面乾爽而入面口感都幾軟嫩 內臟味道唔會太重 可以一試😝雞皮紫蘇蝦卷 $58呢個其實係雞皮包蝦咁燒 所以口感好酥脆 食到燒雞皮最正嘅嗰個脆脆口感 加上紫蘇葉嘅香味 層次感十足😎-🐮燒牛類🐮厚切牛脷芯 $78名符其實 真係幾厚切 燒到外脆內嫩 仲有少少肉汁 餐廳仲有另外準備芥末醬 呢個下次嚟會encore😜免治牛肉棒 $58免治牛肉本身已調好味 加上甜甜地嘅醬汁同生蛋 口感同味道更加正😋芥未燒牛小排串 $68牛小排肉質都幾嫩滑 加上少少芥末醬汁做點綴 層次加分🤩-🍙主食類🍙
🐟炸池魚 $98
芥未燒牛小排串 $68
牛小排肉質都幾嫩滑 加上少少芥末醬汁做點綴 層次加分🤩
🍙主食類🍙
迷你辛口明太子伴玉子蓋飯 $88
蓋飯份量其實都幾充足 上面鋪滿咗滑蛋同一份明太子😜 滑蛋帶少少甜味 而明太子就有少少辣 夾埋一齊就啱啱好🤓
燒自家製手工飯團 $68
飯團入面包咗饀 外面燒到少少焦香 有啲食飯焦嘅感覺😍
🎃南瓜天婦羅 $68
南瓜嘅味道突出,炸得酥脆香甜,口感非常好,係一道非常美味嘅點心。
🍶安藝虎 土佐錦 無濾過純米吟釀 $488
咁啱想摸下酒杯底 當晚員工都好friendly咁介紹咗唔同sake😍 呢款係偏甜口味嘅sake 入落好順 唔會好嗆口😉 口感醇厚得嚟味道都幾清爽清甜 米香味同麴菌味幾balanced 啱晒配串燒同炸物😎
📍KATANA by SAKEH
中環士丹頓街8號地舖