2023-07-20 626 views
今日去到一間位於中環SOHO區嘅隱世葡國菜小店。平時happy hour,都見過有外國人喺度飲返兩杯, 餐廳內以高身吧枱設計,可以坐係窗邊看住人來人往,車來車往既中環蘇豪區。餐廳負責人為外藉人士,熱情有禮。該餐廳菜單選擇非常清晰易明,有選擇困難症既我,絕對是非常好。餐廳主廚出來招呼我地,順便推介他既拿手菜式。我地就決定試試他既拿手菜。八爪魚沙律八爪魚好彈牙,非常新鮮。只用了簡單橄欖油調味,再加埋車厘茄同埋洋蔥沙律等,再配上麵包一齊食,非常正。Half Piri-Piri Chicken $35餐廳名都叫The king of Piri Piri Chicken,無理由入到來唔試同名菜式。中文譯名超可愛,叫「霹靂霹靂雞」,係一道傳統葡式辣雞美食。醬汁Piri Piri 起源於葡萄牙,醬汁主要用蒜頭、紅辣椒及鹽油等做成。雞胸肉經醃製後,入爐烤焗後,雞皮脆而香口,非常惹味。如果食唔到一隻烤雞,可點選半隻。仲會好健康地跟蒜香味飯、沙津菜及炸薯條。唔算太辣,食落肉質嫩滑,烤雞味超濃雞味。Bitoque $175看落唔知以為漢堡扒,牛肉食落好多汁浸出,好夠牛味,肉質鮮嫩。牛扒以醬汁醃製,好惹味。有
今日去到一間位於中環SOHO區嘅隱世葡國菜小店。
八爪魚沙律
Half Piri-Piri Chicken $35
Bitoque $175
看落唔知以為漢堡扒,牛肉食落好多汁浸出,好夠牛味,肉質鮮嫩。牛扒以醬汁醃製,好惹味。有蒜蓉啤酒汁送牛幾得意。另外,仲有SET 薯條同埋沙律及飯比你。
K-Jada (椰汁味) $27
K-Jada 係傳統葡萄牙國民甜品美食,有多種口味。做法似葡撻由吉士做成,口感煙靭,黏黏地,好似比較實身小蛋糕既口感。餐廳還陪上兩小杯紅酒去搭配甜品來食,超特別。
2023-07-07
$150 (Dinner)
  • Half Piri-Piri Chicken
  • 八爪魚沙律