2014-10-23 5103 views
中環要找一間有水準收費又唔太貴的京川滬餐廳都唔容易!可能霸王風味會係其中一間。餐廳是要上一樓、可能因此今晚唔係太多人。餐廳燈光偏暗裝修簡單!招牌小籠包、小籠包大大隻又熱騰騰、包皮又薄又晶瑩、湯汁包裹在小籠包內,夾起都冇穿、入口湯汁四濺又帶點燙口。湯汁連豬肉一起食用,味道十分豐富。蜜汁火方香噴噴。火方是赤紅色的瘦肉連着透明的肥肉,烘得鬆香,切成薄片上碟。再配合炸得香脆的腐皮及青翠的青瓜,整體賣相幾靚!吃用時用饅頭夾一片火腿、青瓜加上一片炸透的腐皮食用,火腿酥香味混合上鬆脆腐皮,入口嘴饞時還可以聽到腐皮卜卜脆的聲音,加上火腿又混合了少許濃郁的桂花蜜糖汁,非常融和又有層次!麻醬撈麵,麻醬份量剛剛好唔太多、靑瓜切成幼絲配合偏粗的麵條,麻醬入口芝麻味都幾濃郁、麻醬撈在爽口的麵和青瓜絲一起食用、涼涼的,有點食日本沾麵的感覺,都幾清新!高力雪糕,外表都幾企身,脹卜卜、入口雪糕溶解在口腔內,又熱又凍的口感,有點奇怪的感覺!今晚點算的菜餚簡單、出品唔錯,服務都好到位,收費又合理!

餐廳一角

招牌小籠包

蜜汁火方
饅頭

麻醬撈麵

高力雪糕

今晚點算的菜餚簡單、出品唔錯,服務都好到位,收費又合理!
2014-10-23
$180 (Dinner)
招牌小籠包
蜜汁火方