Brick By Brick係一間主打東南亞fusion菜嘅酒吧 ,位於中環SOHO區,實際位置都有少許偏僻~ 最印象深刻嘅係侍應非常之熱情,好主動咁介紹佢哋嘅食物,佢話喇沙同肉骨茶都無落味精,可以飲晒啲湯~ 佢發現我同朋友畀蚊咬,仲專登借咗枝蚊怕水畀我哋噴,非常貼心🥰•🥢 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 $128佢哋嘅喇沙湯麵可以配唔同嘅餸,有7款可以揀~ 我同朋友就揀咗配珍寶大蜆拼海蝦🦐🐚 呢款亦都係侍應最推薦嘅一款~喇沙湯真係比平時食嘅鮮甜啲,而且帶微辣,真係幾惹味🤤 好鍾意食喇沙嘅我真係忍唔住係咁飲佢個湯,無落味精所以飲咗好多都唔會好口乾🫢 海蝦幾彈牙,大蜆好新鮮又無沙,不過可能我期望過高,覺得佢啲「珍寶大蜆」有啲細粒🤣 麵底係米粉+油麵,但佢哋落湯前無撈勻2款麵,所以有少少做唔到一啖食到2種口感😬•🥢 火熱馬拉砂煲肉骨茶 $148 砂煲肉骨茶一上枱嗰陣係滾住咁上,非常「火熱」🔥 配咗油炸鬼、手工蒜香米餅同埋白飯🍚肉骨茶湯睇落好清澈,侍應話係因為佢哋喺煮完之後會「撇」晒啲油先~ 飲落都幾有藥材味,但唔算係食過最重藥材味嘅肉骨茶~平時食嘅肉骨茶都係配一字骨/排骨,呢到嘅係配豬軟骨,都煮

🥢 秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 $128

🥢 火熱馬拉砂煲肉骨茶 $148
平時食嘅肉骨茶都係配一字骨/排骨,呢到嘅係配豬軟骨,都煮得幾腍,啲軟骨仲有少少咬口,唔係腍到啫喱狀嗰種,點埋個秘製蒜蓉醬,都幾惹味~

🥢 玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包 $188
呢個煮蜆同平時食嘅卜卜蜆有啲唔同,呢款食落比較有泰式冬蔭功嘅風味,因為個湯汁係比較酸嘅,仲有少少泰式香料味,同埋玫瑰酒嘅味道,都幾特別嘅~ 而蒜蓉包真係烘得超級脆🤩 蒜蓉味唔算好濃,可能係預你點汁食,但因為啲蜆下面係好稀嘅汁,所以其實唔太點到蒜蓉包~
玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包

🥢 黑松露薯條 $88
黑松露沙律醬比之前食過嘅醬,比例上少啲沙律醬,所以食落無咁膩~ 黑松露味就再濃郁啲😍 但醬嘅份量就有啲少🥲
薯條上面灑咗海量芝士粉🧀 同少少辣椒粉,好香口惹味,所以就算食到最後唔夠醬,啲薯條都好夠味~😋
黑松露薯條

🥢 香辣酥炸雞軟骨 $88
雞軟骨真係超級香口惹味😋 配咗個泰式辣醬,但其實唔使點醬都已經幾正~ 但個份量就比較少~😬
香辣酥炸雞軟骨
玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包