2012-07-04 663 views
我在上環工作了四年,自從兩年前成為 Openrice 會員之後,便開始留意中、上環區的食肆!莫講話四年,就算短短一年,已經見到不少餐廳結業 / 開業! 不斷變遷的景況!在上環有好幾間車仔麵店:<咪咪車仔麵>、<麵尊>、<車仔麵世家>..... 等。當中,<車仔麵世家> 上環分店的門面欠缺衞生! 所以,四年來我一直無幫襯過!直至最近,午飯時段經過中環皇后大道中,見到有人派傳單!拿張一看,原來 <車仔麵世家>在中環永吉街開了分店, 不過位置隱蔽!被綠色鐵皮檔遮擋! 加上白色的門面不太起眼!沒有特別留意!環境衞生比舊鋪好得多!我才敢走來幫襯!這是以家庭式經營,老闆、老闆娘及兩位女兒,分別負責廚房及樓面,一家四口合作無間!倍添溫馨! 所以,感覺上服務幾親切的! 這裡以茶餐廳格局,只有 7 張圓枱,地方確實不大! 自由配搭食物款式種類多!配料:蘿蔔、豬紅、豬大腸、豬皮、蟹柳、牛筋腩、牛柏葉、炸魚皮、鹵水蛋、雞翼尖、豆卜、貢丸、鴨舌.......... 等。麵類:油麵、幼麵、粗麵、米粉、米線、河粉、烏冬(+$2)、伊

莫講話四年,就算短短一年,已經見到不少餐廳結業 / 開業!
不斷變遷的景況!

不過位置隱蔽!被綠色鐵皮檔遮擋!
加上白色的門面不太起眼!沒有特別留意!
<車仔麵世家>
環境衞生比舊鋪好得多!我才敢走來幫襯!

所以,感覺上服務幾親切的!

這裡以茶餐廳格局,只有 7 張圓枱,地方確實不大!

自由配搭食物款式種類多!

麵類:油麵、幼麵、粗麵、米粉、米線、河粉、烏冬(+$2)、伊麵(+$3).....等。
自由配搭食物款式種類多!:
車仔麵套餐 - 送時菜及芽菜 連飲品 ( 全日供應 )
三餸麵 $31
四餸麵 $35
五餸麵 $38
*五餸以上 +$4/ 餸

車仔麵下午茶 - 送時菜及芽菜 連飲品 ( 2:30 ~ 6:00 )
二餸麵 $22
三餸麵 $26
*三餸以上 +$4/ 餸

份量較套餐輕量一點!

鹵水雞翼尖 + 美味齋 + 豬頸肉 + 米線 (下午茶) $26
先講湯底,湯底是車仔麵的靈魂所在!我落單時問老闆可否要清湯?因為我不食得辣!他告訴我是用上豬骨熬製的湯底,怪不知入口香濃鮮甜!無得彈!
與米線很匹配!
鹵水雞翼尖 x 4 - 雖然雞翼尖不算細隻,但有成4 隻之多!算是慷慨!
軟腍入味容易食!

美味齋 x 4 - 原來美味齋是原味齋!沒有加上任何調味料醃製!只有煮熟,保持其應有的嚼勁!好讓吸收湯底後才食,更滋味無窮!

豬頸肉 x 4 - 弄得不俗!爽身兼美味,有 4 塊已很滿足!

米線 - 粗幼適中!滑不留口!
最緊要還帶點煙韌口感!正呀!
令人愛不釋手!作為下午茶份量剛好!
鹵水雞翼尖 + 美味齋 + 豬頸肉 + 米線
美味齋
豬頸肉
鹵水雞翼尖
熱杏仁霜
儘管天氣有幾熱以及時間有幾趕,我依然堅持飲熱飲!
因為可以飲出淡奶的真正濃度,不會受冰而影響。慢慢品嚐箇中味道,奶落得夠多,水夠熱,可散發杏仁霜特有香味!凍飲必感受得到!
熱杏仁霜
不論午餐、下午茶、晚餐,在中環區來說,已是非常抵食!

2012-07-03
$26 (Tea)
<車仔麵世家>
自由配搭食物款式種類多!: