2017-09-21 1028 views
中環有很多間出名麵檔。平價有權記,沾仔記。中價有麥奀記,羅富記。貴價有黃枝記等等,我們全部都食過。今次就和同事去試食池記。第一次幫襯又知道價錢唔平,或多或少都有些期望。要齊人或過半數先比入坐。店內裝修非常之普通,但勝在位與位之間不會太窄。伙計沒有特別摧趕落單,可以慢慢睇清楚想食乜,基本上都有幾多配搭和選擇,細心看餐牌一遍,才清楚不同配搭是什麼價錢,大圓枱每個坐位都編有獨立號碼,伙計送餐時就不容易搞亂。同事要左牛筋麵。她說牛筋夠冧和入味,麵軟硬適中,湯底濃郁,是她喜歡的味道。桑寄生蛋茶,甜度適中,有濃郁桑寄生味,不錯。唯一美中不足是雞蛋還有些蛋殼附著,處理得不太好。我就食豬手麵,麵質爽口,可惜豬手骨太大豬手肉太少,近乎無肉食一樣,味道也只是一般而已。小食是水餃,雲吞,鯪魚球各兩位。三樣味道都OK,只係比想像中細粒。油菜味道都非常好。熱薏米水加了薑,加了一大粒蜜棗,有三分一杯薏米,味道唔錯,材料充足。店外是33度高温陽光,店內冷氣明顯不夠,我和同事吃到最後都滿頭大汗。

2017-09-15
$80 (Lunch)