2024-07-20
一坐低就有服務員帶位,坐低之後連餐巾都幫幫我哋放埋餐前小食即刻奉上,雖然係普通印度烤薄脆,但係竟然附上三種醬汁,包括平時嘅薄荷,另外就有鳳梨同埋紅菜頭分別三種醬汁行到上嚟梗係要飲杯醒神嘅飲品啦我哋分別叫咗兩個出名嘅MocktailApple freshener成杯青綠色,再加上無限嘅薄荷葉喺杯面, Gingle Ale 薑啤做底,另外加上有新鮮的薄荷、蘋果、同埋青檸 Chutney’s Ice Tea相信呢一杯就係紅色嘅石榴,加上蜜桃同埋乾咗嘅檸檬同黑茶嘅Crossover頭盤先嚟兩個前菜係Raj Kachori 意思係前菜之王,外邊係巨型薄脆波波,而裏面就係神秘醬汁,包括薄荷酸辣醬羅望子醬同埋乳酪醬,球形嘅脆餅,外面拉滿咗唔同嘅醬汁外觀非常吸引,裏面嘅餡料真係非常神秘,全部都係新鮮嘅水果粒粒,番石榴蜜瓜青蘋果等等,打開之後俾你出奇嘅感覺,炎炎夏日非常之清新!另外一個係Sarson Malai Jheenga芥末煮蝦 $188擺盤非常精美,四隻炸蝦外面包咗特製嘅芥末醬,唔好以為佢好油膩,因為加上紅菜頭同番石榴酸辣醬非常惹味,從來未食過咁有心思嘅印度頭盤 之後到主菜啦Lagan Ka G
一坐低就有服務員帶位,坐低之後連餐巾都幫幫我哋放埋
行到上嚟梗係要飲杯醒神嘅飲品啦
我哋分別叫咗兩個出名嘅Mocktail
Apple freshener
Chutney’s Ice Tea
頭盤先嚟兩個
前菜係Raj Kachori
之後到主菜啦
Lagan Ka Gosht
羊肉咖喱,羊肉粒每一粒都非常入味,裏面嘅香料都係比較清新,新鮮嘅羊肉味,完全唔會羶,對於唔食辣嘅人辣到啱啱好
Truffle cheese naan
廚師喺Naan Bread上面鋪滿咗松露醬, 每一啖都有豐富嘅松露味, 而中間亦都有滿滿嘅芝士夾心
兩者配搭一齊簡直一流,甚至乎想嗌多個Naan Bread先至夠!
侍應亦都特別提到佢哋有用羅孟子去煮佢哋嘅醬汁,所以令到味道更加立體同埋清新,
成個Menu係來自唔同地區嘅印度菜精髓,特別調配而成嘅菜單,可以喺一個地方,品嚐整個印度最突出嘅味道
最後嘅甜品先至係我哋最欣賞嘅
原本白色呢一個忌廉球,以為只係椰子做嘅cream cake,但係原來裏面仲有新鮮嘅熱情果,果汁同埋椰絲,成個Menu令我對印度菜嘅理解改觀!原來印度菜都可以咁清新,一啲都唔油膩,又唔會太濃味