2024-01-25
中環Soho 區除咗酒吧、西餐、中菜,晚餐仲有什麼好選擇?位卑利街的「H.O.P House on Peel」的特色酒吧,主打這區少有的泰式特色美食,餐廳環境雖不大,但裝修得很有泰式格調,最適合在內打卡、Chill 一下💆♀️🥩▪️The crying tiger steak $ 278泰式風味烤安格斯肋眼牛扒,配上自製的香辣醬,份量十足,牛扒質素唔錯,口感軟腍,沾上醬汁,好惹味🍝▪️Thai basil chicken spaghetti $ 158泰式香辣風味醬汁配上意粉,濃濃羅勒香料味,配上辣椒、雞絲和意粉,香辣味十足,而且炒得乾身,越食越過癮🦐▪️Prawn toast $ 58芝麻蝦多士配蝦片,蝦多士蝦膠彈牙,香脆可口,沾上泰式甜酸醬更美味,泰式蝦片是我最愛的香口小食,香脆又有蝦味🍠▪️Tom yum sweet potato fries $ 78炸番薯條外脆內軟,甜美可口,味道帶少少冬陰功味好得意,而且份量頗大,最啱一邊傾偈一邊食🐖▪️Naem sour pork sausage$ 38泰北特色酸豬肉腸,食落酸酸的,豬肉味濃而且肉質結實,好有咬口,非常唔錯🐽▪️Moo Ping po
🦐▪️Prawn toast $ 58
🐖▪️Naem sour pork sausage$ 38
🐽▪️Moo Ping pork $ 34
傳統泰式燒豬肉,濃濃嘅香料味,深有在泰國街頭食嘅風味,夠惹味
🦑▪️Barbeque squid $ 58
燒原隻魷魚,燒得香口肉質Juicy ,就咁食可以食到魷魚嘅原汁原味,沾上泰式香辣汁香辣香辣,又有另外一番風味,
🍹▪️Berry Smash $ 88
泰式羅勒、藍莓、青檸、薑汁啤酒,帶點香草青檸味道,味道清新
🍹▪️Fruit Basket $ 98
百香果、菠蘿、葡萄柚、酸橙、石榴糖漿,就像雜果汁一樣清甜