明閣 (鷹君中心)

Restaurant: Ming Court (Great Eagle Centre)
Terms & Details:
2022-09-19 750 views
今年中秋 因鐵路有了會展站 所以無揀國金軒,食下好耐無食既明閣中秋節只做一個特定的set明閣三小碟醬燒脆皮乳豬件 香脆而不會太多脂肪薑蔥蓉元貝粉皮 元貝鮮甜,加埋薑蔥蓉同吃令元貝增添風味開心果蓉醋香風鱔球 風鱔球外皮香脆 酸酸甜甜的醋香十分開胃川貝海底椰花膠筒燉螺頭湯一入口有感滋潤口腔喉嚨 ,花膠筒口感爽滑 芙蓉金沙虎蝦球虎蝦肉質爽甜,配以金沙鹹蛋黃吃夠滋味,不過成件食到一半覺得略咸,底部有芙蓉蛋白伴吃能減去金沙虎蝦球的咸同油膩感 翡翠白玉廿八頭南非乾鮑扣鵝掌南非乾鮑色澤深褐,鮮甜味美,口感有嚼頭實淨鵝掌也炆得油潤爽口頭抽油浸龍躉柳龍躉柳肉質细嫩,味道鲜美 配以頭抽大口大口魚肉吃很滿足,可是我們一行四人每碟的龍躉柳的size都不勻一 程度有一碟係得半塊 佢可能見到我哋食到呢度開始飽了吧雲吞魚湯浸時蔬 魚湯都幾咸 同埋由龍躉柳開始啲碟有啲油跡 ,所以只吃了幾口鮮花蟹肉燴伊麵花蟹肉食到鮮甜味,但伊麵淡而無味 而且又係見到隻碟。。。如此賣相真的吃不下了 所以最後打包最後甜品時間陳皮紅豆沙湯圓 紅豆入口軟腍,芝麻湯丸一啖一粒甜甜蜜蜜鴻運山楂卷 煙靭而且酸甜可口,健胃助消化古法黃糖糕 彈牙鬆

中秋節只做一個特定的set

明閣三小碟

醬燒脆皮乳豬件 香脆而不會太多脂肪
薑蔥蓉元貝粉皮 元貝鮮甜,加埋薑蔥蓉同吃令元貝增添風味
開心果蓉醋香風鱔球 風鱔球外皮香脆 酸酸甜甜的醋香十分開胃

川貝海底椰花膠筒燉螺頭
湯一入口有感滋潤口腔喉嚨 ,花膠筒口感爽滑

芙蓉金沙虎蝦球

翡翠白玉廿八頭南非乾鮑扣鵝掌

南非乾鮑色澤深褐,鮮甜味美,
口感有嚼頭實淨
鵝掌也炆得油潤爽口

頭抽油浸龍躉柳

雲吞魚湯浸時蔬

魚湯都幾咸 同埋由龍躉柳開始啲碟有啲油跡 ,所以只吃了幾口

鮮花蟹肉燴伊麵

最後甜品時間
陳皮紅豆沙湯圓 紅豆入口軟腍,芝麻湯丸一啖一粒甜甜蜜蜜
鴻運山楂卷 煙靭而且酸甜可口,健胃助消化
古法黃糖糕 彈牙鬆軟,略帶黃糖的甘甜
仲有半件明閣既月餅 呢件應該係金桔奶黃月餅
金桔味清香令月餅微酸 食後感覺甜而不膩

今晚真係食得超級飽 基本上每一枱都take away
不過要中秋要外出食飯都無太多選擇
而且staff 大部分都表現一般,再者見到啲碟 .. 感覺朗豪坊嗰間maintain得好啲,應該短期內不會來這間