2023-09-25
明明沒多久前才來過「伍佰海鮮火鍋」,怎麼又來了? 上次食既係火鍋,已經覺得好有驚喜,今次就決定一於試埋小菜既部分喇 — 重點係知道餐廳推出咗個中秋限定4人套餐,有雞湯、乳鴿、貴妃蚌、炒蟹,$1888,好似都幾抵食,一於試下之餘,再額外點想食既嘢喇~ 先來飲一碗熱湯「石斛燉雞湯」,輕輕打撈湯底便見有大大隻雞,味道上係喜歡既濃郁,據知須燉上4-5小時,相當夠火候。「薑蔥炒蟹煎腸粉煲」既賣相絕對有誠意,就係如果整體稍為乾身一點會更好~ 「蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌」呢個都好食,從來都覺得重點應該喺盡收鮮味精華嘅蒜蓉粉絲,而事實係貴妃蚌都新鮮飽滿,不容錯過。能夠食到質素相當有保證既「招牌紅燒乳鴿」又確係意料之外,滿有肉香的說。聽菜式名稱感覺相當有罪惡感,而事實係確係比平時食到較香口既「豬油渣炒皇帝菜」「帝王瑤柱蛋白炒飯」炒得粒粒分明, 米粒有光澤,份量都相當足夠,又真係唔使擔心會唔夠飽甜品嘅湯圓同平時食開嘅好唔同,湯圓嘅麵團就好似雲朵一樣咁軟綿綿,感覺負擔確係比平時既更輕~套餐仲有包括一支紅酒或清酒,又或者如果唔想飲酒嘅話,都有健康飲品任飲/ freeflow~原來有好多其他靚海鮮都可以係度點到,而我自
原來有好多其他靚海鮮都可以係度點到,而我自己既心水就係當晚象拔蚌、蝴蝶蚌、赤米、西澳龍蝦米粉底,全部都好食! 象拔蚌基本就係去親打邊爐都必點,係「伍佰」食到既都相當穩定,就是新鮮爽甜;記得以前拍過一個飲食節目,就係關於「激罕海鮮」蝴蝶蚌🦋,當時第一次食蝴蝶蚌,又確係好好食喎,今次再食,滿足依然如初;赤米既鮮甜亦更加唔洗講!