2022-05-12
好耐冇食omakase,今次呢間價錢中等,$680一人,有前菜、蒸物、刺身2點、手卷、手握壽司9件、湯、甜品。前菜係彈牙又軟腍的八爪魚🐙蒸物係蟹肉魚籽茶碗蒸,好滑,仲有好多金箔,閃閃發光。啲刺身好新鮮,平目魚配櫻花鹽、牡丹蝦撒上牡丹蝦粉(由蝦頭膏磨成)好特別~手卷係蔥花吞拿魚腩,魚蓉好幼細、軟滑,紫菜非常脆身。主菜係壽司9貫,由師傅選擇時令嘅食材,除咗為人熟悉嘅拖羅、帆立貝、赤海蝦之外,今日仲有幾款香港比較少見嘅魚類,每款都各有特色,例如質感柔嫩嘅春子鯛、鮮甜爽口嘅關池魚同油香肥美嘅赤鯥等。每件都由師傅細心製作,逐件逐件上枱,確保每一件都保持新鮮,而且可以細細品嚐。甜品🍮都冇令我失望,江户前蛋糕不會好甜,入口即溶,好似mousse cake~日本哈蜜瓜超甜,仲要好多汁。今餐真係好正呀!
手卷係蔥花吞拿魚腩,魚蓉好幼細、軟滑,紫菜非常脆身。
今餐真係好正呀!