2019-01-16 172 views
阿拉斯加長腳蟹,又名帝王蟹、或鱈場蟹,可說是蟹痴的一個終極追求,要歎到產地直送的新鮮海產,不一定要到高級日本料理店或西餐廳。今日就等我帶隊,到中菜館如皇帝般歎蟹啦!這兒的阿拉斯加長腳蟹一共有8種烹調法,思前想後,我最終揀了原汁原味,毫無添加的做法:凍食。個人覺得,對待貴價食材還是以最簡單的做法,來食出海產的鮮味、原味。我們一行四人,點了半隻阿拉斯加長腳蟹,廚師用心地將蟹殼扑開,食客毋須用工具也可以輕易取出大大啖蟹肉。靚蟹真係唔同啲,鮮味突出爽滑彈牙,喜歡的還可蘸芥末醬油,風味獨特。陳皮豆豉炒蝦球,蝦球鮮甜口感十足,用上陳皮和豆豉來炒更加突出海蝦的甜度,搭配菜紫洋蔥,一絕。脆皮咕嚕黑豚肉,脂肪分布平均,厚肉脆嫩,入口多汁,加上菠蘿、草莓、青紅椒和酸甜醬汁,做到微酸中略帶甘甜,廚師功架水準以上。金沙炸魚皮,近年大熱的鹹蛋黃魚皮,炸得香脆可口,全件舖滿濃厚的鹹蛋黄,重口味者會愛死。金磚豆腐粒,豆腐如綿細滑,皮層脆口惹味,小心一夾即散,用匙羹啦老友。最後以鮑魚堤岸炆飯作結,多樣食材混在其中,包括有鮑魚粒、带子粒、蝦肉、, 冬菇等,炮製出一鍋鮮濃烈得到又帶點軟糯的炆飯,好飽肚。