2017-06-01 133 views
「居廬晉家門」位於太子與深水埗之間的一個小區,可能因為地理上相對其他附近的分店冇咁就腳,所以人流相對較少,不過亦都因為咁所以非常適合三五知己飯聚,唔駛擔心「90分鐘準時交枱」之類!餐廳的內部裝修非常特別,整體「中西合璧」的格局以中國傳統特色為主,好像木雕的掛牆裝飾、擺設等等,但卻又有點西式的東西好像水晶燈,fusion的感覺出奇地夾!曲奇沙冰 ($45)︰本來的order到最後埋單前先發覺落錯單變成普通的「咖啡沙冰」,難怪一點Oreo的感覺也飲不到,整體口感同以前7仔的思樂冰無乜分別,失望!香蒜牛油炸雞翼 ($78)︰入口時不算太油膩,外脆內軟的感覺配上牛油的香氣非常開胃醒神!除此之外,伴碟的田園沙律這個concept不錯,清新的蔬菜可以中和食完雞翼後「油淋淋」的錯覺,唔會咁快食滯!太平洋黑虎蝦意大利粉配海鮮蕃茄汁 ($138)︰兩隻大大的黑虎蝦開左邊,基本上用叉就可以把蝦肉從殼分開,唔駛擔心整烏糟隻手!意粉除左做到al dente的感覺之外,蕃加汁亦十分惹味,配理青椒等等配料入口時非常開胃醒神!歐式脆皮乳豬 ($288)︰烤乳豬的表面十分香脆,整體口感有D似澳門經常食到的葡式製法,感

曲奇沙冰

香蒜牛油炸雞翼

太平洋黑虎蝦意大利粉配海鮮蕃茄汁

歐式脆皮乳豬 ($288)︰烤乳豬的表面十分香脆,整體口感有D似澳門經常食到的葡式製法,感覺特別!雖然乳豬的品種的脂肪比例好似有點過多,但當沾上乳豬醬入口後感覺都尚可接受。同雞翼一樣,選用蔬菜沙律而唔係常見的薯條做配菜這個concept唔錯,非常適合注重健康的朋友!
歐式脆皮乳豬

總括黎講,這次用餐體驗十分唔錯,誠意推介俾想搵一個「靜靜地」既地方供三五知己飯聚,談天說地品嘗美食的朋友!
2017-05-31
$260 (Dinner)
香蒜牛油炸雞翼
太平洋黑虎蝦意大利粉配海鮮蕃茄汁