2024-08-19
上次嚟筲箕灣買雞蛋仔食,見過呢間糖水舖,但價錢偏貴,就無試到。點知今日同朋友食完飯話直落食埋糖水,就帶咗我嚟呢間食。呢間舖唔大,唔夠二十個堂食位,所以都等咗陣。一行四人就叫多啲share 試吓。朋友極力推介榴連沙冰,食落真係好正,連唔太愛好榴連嘅我都覺得好好味,貓山王榴連茸好香味道好濃,配埋榴連沙冰同芋圓食,成個配搭好match。另外紅棗豆腐花都好有驚喜,紅棗汁好濃,豆腐花亦係老闆自己整,所以好新鮮,豆味重,又唔會太甜,諗唔到一個聽落普通嘅甜品可以咁好食。本身對椰皇芝麻湯丸都無乜期望,點知佢嘅湯底係似100%純椰皇水🤣超清甜~湯丸就正正常常,椰皇燉奶都唔算好突出,因為湯丸湯底太出色。仲有叫咗芒果腸粉,baileys梳乎厘,質素都唔差,但比起其他甜品就失色啲。因為得老闆一個人整,仲要都係新鮮製作,所以要預返啲時間等。價錢會偏貴,但份量夠足,人多嚟可以咩都叫吓share嚟食👍🏻#shaukeiwan #tungtaistreet #desserts #latenightfood