2015-04-07 1540 views
還是假日的下午,想去太子行吓,試下一些新口味,曾在報章介紹過此店,但真的幾難找,其實近深水埗果邊,地方頗特別,附近舊樓臨立,大多數是布行同車行。而裝修也中西合璧,用北京胡同做藍本,湛入中國古建築味道,內有大宅門裝飾,初看以為是間茶居,再加上店名叫「居盧」,不其然令人誤會。去到十分好運,有一枱空置,還近路邊,這些自閉位最啱我一個人的下午茶,不過店員好似太少,好耐都未有人來落order。最後我order 咗焗芝士吐司,加上番茄和煙肉,烘得好香脆,我本人不好芝士,都覺得味道不錯,芝士半融,再配上沙律菜,balance 返油膩感,感覺健康㸃。我叫的芒果熱情果凍茶,都十分解渴,兩種果味都分明,不太甜,由於今日雖然是四月初,但特別炎熱像夏天般,故此我放棄叫咖啡。(這裡的咖啡以公仔拉花出名),飲品好快到,可能吐司製作需時,等了二十分鐘,不過出來熱滕滕,都算係咁!總括來講,食物質數不錯,waffle 都是客人熱點甜品,不過價錢認真偏貴,同出面銅鑼灣及旺角看齊,本人就覺得應調整一下。P.S. 其實坐路邊位也不錯,像外國露天茶座(雖然路旁是深水埗大街)但偶有清風送爽,悠然自得!

2015-04-06
$104 (Tea)
  • 吐司