Alchemy Espresso 其實很久之前已開在鰂魚涌,身為街坊的我一直都有留意這小店,後來本店結束了,到了其他地區發展就比較少去。想不到幾年後又再回歸這一區,還改了Origin做名字。新店同以前唔同嘅地方係開咗入商廈入邊,而且裝修仲靚咗超多!吃早餐時早上堂食人流不算很多,大多是附近上班族,佢哋多數都係買外賣咖啡。食物menu價錢偏中上。All Day Breakfast的份量幾大又十分豐富,和朋友share都好夠食。另外點了一份煙肉炒蛋,上桌時炒蛋香噴噴熱辣辣,配focaccia香草包一起吃~ 早餐價錢已包括一杯Single Origin Brew (可加 $ 轉其他飲品如latte等等) 朋友的latte 好香滑我就要左跟餐的Brew Coffee 當日是Ethiopia Gelgelu,來自埃塞俄比亞的日曬豆,帶有黑加倫子的花果風味,不錯!

食物menu價錢偏中上。

朋友的latte 好香滑