2022-11-19
〰️🏮川味亭🏮〰️我和好友都係好鍾意食串燒,所以約埋一齊去左位於漆咸道嘅「川味亭」食四川串燒🔥😍😍😍,係港鐵尖沙咀/尖東站 P3 出口, 步行約1分鐘就到,好方便呀👍👍川味亭多達8、90款串燒比大家選擇,今次我地都食左好多款🤩🤩🤩,D串燒用上孜然粉、辣粉即叫即燒🔥,辣度分小、中、大辣程度🌶🌶🌶😋另外都有不同自選配料嘅麵食,價錢都好抵食👍✅蒜蓉大生蠔🧄🦪($58/2)🍡🍡🍡🍡🍡生蠔脹卜卜,好新鮮,加埋蒜蓉,好惹味😋✅鹽燒大海蝦🦐($38/2)🍡🍡🍡🍡🍡鹽鋪滿蝦殼面,一陣陣烤蝦香又不失鮮味,正👍✅蒜蓉燒鮑魚($68/2)🍡🍡🍡🍡🍡鮑魚雖然唔係大大隻,但唔會靭,撈埋蒜蓉食,好好味😋👍✅鹽燒多春魚($38/6 條)🍡🍡🍡🍡🍡平時自己烤,點都黏住個Pan😅,但呢度燒得夠乾身,完整無缺👏🏻,魚皮又夠脆,正👍✅蒜蓉原條茄子🍆🧄($38)🍡🍡🍡🍡🍡份量十足,茄子新鮮又好厚肉,加埋鋪上好多蒜蓉,啱哂我地兩個蒜蓉控呀😂😂✅厚切牛舌心($38 串)🍡🍡🍡🍡牛舌心嘅味道都好食,不過如果可以大塊D,厚D就更有口感✅肥牛金菇卷($28 串)🍡🍡🍡🍡🍡呢度嘅肥牛金菇卷燒得較亁身,雖然無乜汁,但反而仲好食仲惹味👏🏻👏🏻👏
✅蒜蓉大生蠔🧄🦪($58/2)
🍡🍡🍡🍡🍡
生蠔脹卜卜,好新鮮,加埋蒜蓉,好惹味😋
✅鹽燒大海蝦🦐($38/2)
🍡🍡🍡🍡🍡
鹽鋪滿蝦殼面,一陣陣烤蝦香又不失鮮味,正👍
✅蒜蓉燒鮑魚($68/2)
🍡🍡🍡🍡🍡
鮑魚雖然唔係大大隻,但唔會靭,撈埋蒜蓉食,好好味😋👍
✅鹽燒多春魚($38/6 條)
🍡🍡🍡🍡🍡
✅蒜蓉原條茄子🍆🧄($38)
🍡🍡🍡🍡🍡
✅厚切牛舌心($38 串)
🍡🍡🍡🍡
牛舌心嘅味道都好食,不過如果可以大塊D,厚D就更有口感
✅肥牛金菇卷($28 串)
🍡🍡🍡🍡🍡
呢度嘅肥牛金菇卷燒得較亁身,雖然無乜汁,但反而仲好食仲惹味👏🏻👏🏻👏🏻
✅魷魚🦑鬚($28 串)
🍡🍡🍡🍡🍡
燒魷魚鬚好咬口,食一串真係唔夠😋😋😋
✅四川羊肉串🐑($28 串)🍡🍡🍡🍡🍡
肉質唔錯,但略嫌唔夠重口味(我比較重口味😜)但可以自己再落鹽及調味粉的😉
✅雞中翼($38/ 4 隻)
雞中翼燒得夠亁身,好快已經KO 晒4 隻😅
✅脆香燒雞皮($28 串)
🍡🍡🍡🍡🍡
平時唔敢食,但食串燒係「必嗌系列」,雞皮燒得脆卜卜,入口有雞油香,可以嘅話,想吃多幾串😅👍
✅燒粟米🌽($18)
🍡🍡🍡🍡
好大嚿粟一燒😂,一人一半,對於粟米控嘅我嚟講,無問題😜😜😜
✅韮菜($15)
🍡🍡🍡🍡🍡
韮菜夠惹味,我好❤️食👍👍
✅尖椒🫑($15)
🍡🍡🍡🍡🍡
一向好鍾意食尖椒,都大大條架,燒完都仲保留有juicy 感覺,唔會乾掙掙👍
✅凍檸檬🍋🍹🍹
大大杯,都係$12 一杯咋,抵飲👍👍