2022-08-16
朋友介紹尖沙咀廣東道嘅流尚坊有好多餐廳,位置喺Harbour City對面勁方便,泊好車過馬路就到,見到呢間太郎居酒屋喺Openrice到好多好評,就試吓做唔做到家鄉嘅味道。漬物、刺身、壽司、串燒、小食,淨係野菜都有成版選擇。全部員工都係後生仔女,非常有禮貌,上菜亦都好快,冇催過單。前菜山葵八爪魚,$28抵食,日式超市買一盒冰鮮嘅都要呢個價錢食日本嘢梗係要有壽司啦,叫咗7件壽司,件件魚生都非常新鮮,尤其是件大吞拿魚腩壽司肥到不得了,好少見到咁肥🤩而我最欣賞太郎嘅係佢哋嘅串燒,叫咗:鹽燒雞翼2件($22)五花腩($23)安格斯牛小排粒($52)翠肉瓜($16)露荀豚肉卷($28)日本直送雞PatPat ($22)日本直送雞肝($22)串牛不得了,我從來冇試過一間串燒店嘅牛係咁靚,一舊筋都冇,咬落去啲肉汁同油爆出黎,又香又嫩。其他串燒都好夠味同少少燶香,極推薦!另外,我見到就一定叫嘅から揚げ,黑松露唐揚炸雞,又係冇得頂,係Family Mart嘅味道,仲有大大碟黑松露沙律醬。太郎係我預咗之後會encore嘅日本居酒屋,佢哋仲有好多啤酒選擇,如果下次唔揸車一定飲🍻
而我最欣賞太郎嘅係佢哋嘅串燒,叫咗:
鹽燒雞翼2件($22)
五花腩($23)
安格斯牛小排粒($52)
翠肉瓜($16)
露荀豚肉卷($28)
日本直送雞PatPat ($22)
日本直送雞肝($22)