2004-09-02 10 views
o尋日本來已訂了位同屋企人去KC話好的港大校友會度食,但因有突發事情發生,所以又要轉地點,去左荃灣北京樓。老豆一睇到MENU指定要叫1個6位套餐,話費時麻喎,其實佢睇中一個京蟠明蝦就真!餐前每人一杯藨汁或山楂茶(我仍然好懷念車品品的山楂露),然後冷盤三小碟(監水鴨、海蜇皮、烤麩),雖然話係小碟,份量唔細且味道做得不錯;京蟠明蝦果然老豆冇睇錯,蝦好爽同入味,我食了三大隻,而花膠炖螺頭又係大家都欣賞,十足材料。干燒黃魚是全靠D汁調味,而條魚仲有D霉霉地。風沙雞只得半隻,可能細隻關係所以d肉幾嫩口、另外四蔬同小籠包都ok。我再叫個糖醋排骨,一時醒唔記京滬菜D排骨其實係豬扒,所以一上後有D失望,味道其實不錯,不過肉質過淋。飯後甜品係另加的豌豆黃,佢o地話味道怪怪地喎,咁當然唔似係北京咁好食la。講番服務,屬於美心集團,當然有番咁上下,仲熱心過頭,我個侍士哥哥好好人,幫我o地分小籠包,不過搞到個個小籠包到流晒d汁。