2021-04-09
葵芳有間好受歡迎既IG SHOP, 佢地最出名既係🍪曲奇, 不過我今次買既係🥧PIE(佢地既曲奇餅底真係做得好好), 今日去取貨, 為左多謝老公湊仔湊左成日, 夜晚仲要專登出去幫我拎甜品(佢唔好甜品, 所以每次買親拎親食親甜品都係為左我), 所以晚飯就由佢話事。舖頭空間好細, 放3張4人枱真係好迫夾, 建議大家避過繁忙時候前來。好彩我地下午6點前到達, 當時只有我們兩個客人。我地都同樣嗌左濃湯丸京拉麵另外再加一支白葡萄梳打。濃湯丸京拉麵 - 豚骨湯底味道香濃, 感覺真材實料帶濃稠口感。但比較之下, 熊拉麵的湯底還是略勝一籌 - 鮮味十足更具層次感。最要讚既就係麵屋丸京既叉燒份量真係眾多拉麵店當中少有既慷慨, 而叉燒既質素亦沒有因為份量多而降低。真叉燒即係慢煮叉燒, 麵屋丸京既慢煮叉燒好好味呀, 唸返起之前食過立体派拉麵既慢煮叉燒有不太良好既經驗 - 肉質普通仲要有陣肉騷味。相反麵屋丸京既慢煮叉燒完全發揮出慢煮料理既優點 - 肉質柔軟嫩滑, 味道新鮮無怪味, 直頭有種食緊刺身既感覺, 所以嗌丸京拉麵就好好喇, 可以食一塊傳統叉燒然後食一塊真叉燒, 傳統叉燒肉味較濃又可以減低慢煮叉燒既膩感
我地都同樣嗌左濃湯丸京拉麵另外再加一支白葡萄梳打。
濃湯丸京拉麵 - 豚骨湯底味道香濃, 感覺真材實料帶濃稠口感。但比較之下, 熊拉麵的湯底還是略勝一籌 - 鮮味十足更具層次感。最要讚既就係麵屋丸京既叉燒份量真係眾多拉麵店當中少有既慷慨, 而叉燒既質素亦沒有因為份量多而降低。真叉燒即係慢煮叉燒, 麵屋丸京既慢煮叉燒好好味呀, 唸返起之前食過立体派拉麵既慢煮叉燒有不太良好既經驗 - 肉質普通仲要有陣肉騷味。相反麵屋丸京既慢煮叉燒完全發揮出慢煮料理既優點 - 肉質柔軟嫩滑, 味道新鮮無怪味, 直頭有種食緊刺身既感覺, 所以嗌丸京拉麵就好好喇, 可以食一塊傳統叉燒然後食一塊真叉燒, 傳統叉燒肉味較濃又可以減低慢煮叉燒既膩感。
下次黎食都要叫返呢碗有3塊傳統叉燒, 3 塊真叉燒既丸京拉麵, 兩款叉燒都好味, 各有優點, 亦有互補作用。