2022-09-09
聽谷友講開左間新麵店仲幾好食,是日特登黎搵下,地點都唔算難搵,係水車館街,呢條街都好多野食。門口有個豬頭幾吸睛,寫住全部係新鮮豬雜,仲係即叫即煮喎,試下先。餐牌簡單直接,全部都係豬,價錢仲好貼地添。點完野就慢慢等食,小店不大,只有三張枱,等食期間都唔少人外賣。叫左份特價雙併麵加配滷水小食半份+飲品,全部加埋都係$66,抵食。碗麵係豬潤瘦肉米粉,諗緊要豬雜好定豬潤好,最後揀左後者,其實兩樣都想食啦。豬潤清潔做得好,入口柔軟爽滑,無化學味,瘦肉亦很鮮味,係好食喎。米粉份量都唔少,清湯底都好味,有芫茜粒正呀。小食係滷水大腸,唔知仲有咩滷水小食揀呢,餐牌得大腸,但我估應該有其他野揀。半份大腸份量也不少,肥滋滋有咬口,滷水汁帶甜,滷得入味好食噃。再飲埋支蜜桃紅茶,夠哂凍,天氣熱飲凍飲特別爽。價錢唔貴又好食,有下次喎。臨走前先留意到原來佢自設肉檔,仲有三間分店添,咁啲豬真係確保新鮮,正。
餐牌簡單直接,全部都係豬,價錢仲好貼地添。
再飲埋支蜜桃紅茶,夠哂凍,天氣熱飲凍飲特別爽。