2020-03-10
今時今日係港島要食碗拉麵閒閒地都過百,通常都係豬骨豬骨同豬骨,雞白湯都少,蝦湯拉麵更是少中之少,出名大牌的O幻也是主打蝦湯,不過又貴又無選擇,不過今次試這間緣屋主打札幌元袓蝦湯,唔洗過百就食到,港島區位置食到九龍區價錢,選擇也算不少,光是蝦湯拉麵數款配搭,而且拉麵外小食選擇也有很多,沙律,芝士年糕,還有主打烤物:炸雞,炸餃子,炸雲吞,炸蝦餅等等,更有丼飯供選擇。 難得一場來到,就試最貴那個多叉燒又有蛋的味噌叉燒蝦湯濃湯拉麵,豪極都係$98,哥我豪得起(笑 雖說是濃湯,但是比起豬骨的濃湯完全不同,沒有那種濃到像沾麵湯,反而有點像豬骨清湯的感覺,不過中間有著較重蝦味,而且所用的是櫻花蝦,應該大家都聽得多,那就不多作介紹了。叉燒厚度適中也不算細,加上是多叉燒版,完食可以說是十分飽肚。如果怕食唔晒其實可以叫普通版($78),總括嚟講這個價錢這個地區這個質素算是不錯了。
而且拉麵外小食選擇也有很多,沙律,芝士年糕,