2022-06-03 1605 views
.繼續食生日飯🥳今次同朋友黎到尖沙咀呢間餐廳食fusion菜~環境都幾chill,可以靜靜地同朋友傾計✌🏼-前菜-炭灸八爪魚薄片配南北杏奶慕絲、蠶豆蓉、西班牙腸藜麥沙律 ($158)個名真係好長😆首先講講八爪魚片,其實都幾新鮮彈牙,食落起碼唔韌,就算冇點南北杏奶慕絲同蠶豆蓉,單食都好鮮甜了。藜麥沙律份量都好多,成個配搭好fresh,我地都好鐘意呢道前菜,食完都飽飽地了🥰-主菜-炭燒加拿大豬鞍配青蘋果洋蔥焦糖醬 ($298)呢個真係十粒星好食!首先豬鞍好大塊,好厚身,燒得好到位,肉質好soft,食落口係feel到好軟熟,有肉汁滲出黎,慢煮既效過咁,好正😍加上佢托底既紫薯蓉、青蘋果洋蔥焦糖醬真係絕配,甜甜地會食上癮🤤-小食-香草酥炸法國鵪鶉胸 ($138)見到個名好特別就叫黎試下,我地覺得不過不失,但炸得都ok既,食落有少少似乳鴿既味道。蝦蝦粑粑、惹味冬陰功 ($88)呢個比較遜色,不似如期,不過我地知道fusion菜一定會有啲同原有味道唔同,因為冬陰公味並唔出,碗湯有幾隻細蝦,米通點上冬陰公湯食,米通味仲重過湯味呢。-甜品-蕃薯糖水遇上Tiramisu ($78)見呢個甜品係signat

-前菜-

-主菜-
炭燒加拿大豬鞍配青蘋果洋蔥焦糖醬 ($298)

-小食-
香草酥炸法國鵪鶉胸 ($138)
香草酥炸法國鵪鶉胸

香草酥炸法國鵪鶉胸

蝦蝦粑粑、惹味冬陰功 ($88)
蝦蝦粑粑、惹味冬陰功

蝦蝦粑粑、惹味冬陰功

-甜品-
蕃薯糖水遇上Tiramisu ($78)
蕃薯糖水遇上Tiramisu

見呢個甜品係signature 梗係要叫啦!食落都真係幾特別既,佢係將蕃薯糖水整成tiramisu既texture,又好搭喎,上面有焦糖碎碎,有嚼口,卜卜脆,同軟綿綿既tiramisu一齊食層次好豐富。

-飲品-
普通平凡的茶 ($32)
呢杯係玄米茶,但帶點甜,都幾好飲。店員仲幫我地refill熱水,好細心👍🏼

整體黎講呢餐生日飯都食得好開心好滿足,首推豬鞍,真係好好食🥰

味道 ★ ★ ★ ★ ☆
環境 ★ ★ ★ ★ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
性價比★ ★ ★ ★ ☆

$450 (Dinner)