2016-03-01 468 views
好少黎北角,係今日咁啱幫fd買嘢就openrice左呢間,虛榮感驅使我食左餐百幾蚊既lunch,不過環境真係好靚,仲好飽好好味。我揀左menu上既A餐七成熟,配莎樂美腸沙律。($128加一)沙律一到已經擺得好靚,仲有麵包配牛油。沙律醋較得幾好,酸酸地好開胃。沙律菜好企理,莎樂美腸係高質既,有煙熏味,個肉係鬆化,唔會好難先咬得開,一食已經有好香既肉味,啲油好香,零腥味。仲有粒細細既蕃茄仔,超級甜,可惜得半粒~佢送既包唔係流,烘得好脆,平時我係走包既人,結果兩塊包食哂,一塊無塗牛油,淨係塊包已經香到爆,好難得有餐廳連塊包都咁好食!好!到主角!牛扒一上已經好香,配菜全部都係我中意既,而且有經過處理,有煎香過,薯仔連左小小薯皮,食落口感過一般煎薯塊,紅蘿蔔應稔得稔,翠玉瓜應脆得脆。廢話唔講!到主角,牛扒!好味既咩牛扒配咩汁都唔洗,佢問我洗唔洗芥辣,我say左no,啲汁我用哂黎點薯仔食。因為牛扒好Juice,七成熟就真係七成熟,入面嫩粉紅色,外面煎到脆口,肉質真係好稔。我食嘢不嬲勁慢,塊扒都凍,肉都唔韌,真係好掂。不過把刀可以利返小小就好喇。店員哥哥仲向我推介今日甜品,香蕉麵包(+$15)我毫不

店員哥哥仲向我推介今日甜品,香蕉麵包(+$15)我毫不猶豫就話:要,佢叫我可以諗下先,怕我食唔哂,我心諗,頭先兩塊麵包我仲回味緊,你咩麵包都可以拎哂出黎。
Wa靚到我唔捨得食!一食啖麵包,係熱既,外邊係脆,好濃香蕉味,個麵包唔似麵包,鬆軟到似蛋糕,再配Cream食落去,麵包脆卜卜既外邊加埋Cream,粉紅色既珠珠原來係香蕉糖粒,真係好正!

餐飲order熱檸茶,檸檬無澀味,夠茶味,飲落沖淡返之前既油膩飽肚感覺,完~
2016-02-26
$150 (Lunch)
  • 煎牛扒
  • 甜品