2021-10-05
《茶屋町》又係發掘屋企附近有咩好嘢食既時候🤤 同屋企人周圍行行下見到呢間小店個門面幾靚😍 同埋見到佢有唔少抹茶類既甜品😋 於是就走入去試下!入到去見到佢有啲宮崎駿動畫既擺設~ 仲播住佢地既主題曲!感覺好夢幻~~🍭明太子意粉($68)因為見佢啲甜品好吸引,本身打算主打甜品,主食就叫少啲~ 所以淨係叫咗呢款~ 嚟到係一個和風盒,入面除咗有明太子意粉,仲有好得意既蟹形蟹餅、煙三文魚、海草、日式蕃薯同埋和菓子!和果子係哈密瓜餡,都幾特別!同埋個蟹餅幾好食🤣 明太子意粉唔會太鹹,幾creamy~ 好食!🍭炸蟹肉忌廉薯餅($34)雖然得2舊,但真係超級大舊🤣 同埋可能因為我地都唔太餓,所以食完個意粉都飽飽地🤣 呢款炸得幾香脆~ 入面滿滿的忌廉醬!好流心下所以食既時候要小心啲燙口!不過蟹肉就唔係太食得到~🍭抹茶千層蛋糕($26)呢款係我最最最想食既甜品😍😍 個蛋糕層次好分明,中間仲要有紅豆餡!抹茶味出,甜甜的紅豆餡正好balance 返啲甜度~ 係好唔錯既甜品!🍭北海道牛奶奶凍($22)好想食多款甜品,但有好多都賣晒🥺所以就叫咗呢個!都係正常奶凍,因為用咗北海道牛奶所以奶味好重好香滑~🍭抹茶牛乳($
🍭明太子意粉($68)
🍭炸蟹肉忌廉薯餅($34)
🍭抹茶千層蛋糕($26)
🍭北海道牛奶奶凍($22)
🍭抹茶牛乳($22)
🍭宇治金時($28)
飲品就叫咗呢2款,宇治金時比抹茶牛乳甜,因為佢有好多紅豆喺底!仲有幾粒抹茶丸子幾驚喜!🤩🤩 抹茶牛乳既奶味會出啲~
我地真係太晏先入去食喇,所以超多甜品都賣晒!包括我好想試既布丁燒同雪糕類,超級傷心,唯有下次再試!