2019-03-07
扮遊客行廟街,順便附近食晚飯,見到嚟個門牌幾光鮮,又想食日本嘢,就走入去試下環境有日式小店的味道看了一輪餐牌,因為款式太多,所以唔知點揀好,結果叫左佢個丼瀛二人餐香桃蟹籽沙律-份量頗大,桃很香甜,很清新的沙律刺身盛有三色:赤蝦很大隻,很新鮮;三文魚很肥美;吞拿魚比赤身淺色,肥少少,很鮮甜喜之次一夜干:深海中嘅紅寶石果然名不虛傳,肉質鮮嫩而結實,很鮮味,很甜,用一夜干方式醃製令味道更豐富令人食完想再食自選雙層爆丼:呑拿魚海膽雙層爆丼-所謂雙層,其實係上層是丼飯,下層是撈麵,麵有四款(蒟蒻麵,烏冬,綠茶,蕎麥麵),醬汁有三款(海膽汁,鰹魚汁,胡麻醬),因為跟餐,麵同醬汁也不用另加錢上層丼飯有四大夠吞拿魚,很厚切,兩大舊海膽,仲有少量呑拿魚魚蓉,一隻溏心蛋,很豐富下層我地揀左蕎麥麵配海膽汁,蕎麥麵重蕎麥味,而海膽汁更時超濃,兩個味道也很出可惜的是餐只得一碗雙層丼兩個麻甩仔怕唔飽,另外加左個三文魚炒飯炒飯內有不少的大粒三文魚,炒得好好味,而且飯面有很大堆蟹籽增添了口感
環境有日式小店的味道
香桃蟹籽沙律-份量頗大,桃很香甜,很清新的沙律
刺身盛有三色:
自選雙層爆丼:
呑拿魚海膽雙層爆丼-
可惜的是餐只得一碗雙層丼
兩個麻甩仔怕唔飽,另外加左個三文魚炒飯