2017-07-30
女生最愛食甜品,周末本來打算近近地去銅鑼灣希慎6樓試試新開業嘅pancake,點知下午3點几到,籌已派晒,明早10點先有,唯有改去尖沙咀嘅「Pan De Pain」了。之前行K11,經常都見到條人龍,心裡盤算著稍後再會!是日再訪,熱潮未減半分,仍然要排70分鐘,先可以入座我倆一心來嚐梳乎厘,看罷menu, 發覺有Original Pan de Pain及Souffle兩款相同價錢嘅pancake, 不禁猶豫起來!落單時細問侍應生,他耐心解答下,得知前者較薄,口感較硬 ; 後者厚身,口感軟身。1. Souffle Pancake$68: 識食識揀梗係選擇厚身鬆軟款喇!呢個梳乎厘,美得像剝殼雞蛋一樣,水潤Q彈,差點兒被吹破!口感非常鬆軟可口,滑溜程度猶如日式燉蛋一樣!蛋味濃郁,甜而不膩,十分輕盈,唔怕變肥仔!2. 初夏之森$48: 呢杯綠色飲品,比人感覺像處身於熱帶雨林,菠蘿青檸特飲,酸甜清新!3. Himawari$48: 向日葵特飲,好有夏日氣色,柚子味道清爽,味道淡淡的!個人認為飲品較遜色,梳乎厘才是賣點主角!見到有客人問侍應生攞水,先知埸内有水供應!排得咁辛苦,試得一款pancak
個人認為飲品較遜色,梳乎厘才是賣點主角!
見到有客人問侍應生攞水,先知埸内有水供應!
排得咁辛苦,試得一款pancake太嘥,下次嚟到,叫多几款pancake仲好喇!